Grote zorgen om stroomnet door komst mega-datacenters

WESTFRIESLAND – Op 14 mei j.l. verscheen er in het NRC een bericht over het stroomnet dat onvoldoende capaciteit heeft om de komst van de enorme datacenters in de Wieringermeer van voldoende energie te kunnen voorzien.

De gemeente Hollands Kroon heeft op Agriport A7 al 1 grote datacenter van Microsoft maar een tweede is in aanbouw (Google) en er zijn nog zeker 2 andere grote datacenters opkomst. Nu blijkt dat het stroomnet de explosieve groei van het dataverkeer niet aankan, niemand heeft zich ooit echt verdiept in het stroomverbruik van de datasector, noch de gevolgen voor de energietransitie.

Hollands Kroon het Sillicon Valley van Europa

Nu duidelijk is dat Hollands Kroon zich volledig wil gaan inzetten om nog meer datareuzen als Microsoft en Google naar Agriport te halen rijst de vraag of TenneT wel in staat is om voldoende stroom te leveren voor het nu in aanbouw zijnde Google datacenter en de in de (nabije) toekomst te bouwen datacenters.

Forum voor Democratie zet vraagteken bij explosieve groei dataverkeer en energie-afname

Twee Staten-leden van Forum voor Democratie in de Provincie Noord-Holland zijn hier nu op gesprongen en willen van de verantwoordelijke gedeputeerde weten of TenneT wel in staat is om genoeg energie te leveren aan de huidige datacenters en die in de (nabije) toekomst gaan worden gebouwd.

Maar ook willen zij weten of de Provincie als pro-actief bestuur er mee bekend is dat ook andere datareuzen als Amazon, Netflix, Facebook en Oracle belangstelling hebben in Agriport A7 als locatie voor hun datacenters.

Het liefst zien beide Statenleden dat nast wind- en zonneparken ook naar andere energiebronnen moet worden gekeken als energieleverancier voor de datacenters op Agriport A7 en hoe het zit met het hergebruik van de restwarmte die de datacenters genereren.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.