Groentetuintje bij huis schieten als paddenstoelen uit de grond

ENKHUIZEN – Het aantal mensen dat thuis een deel van de tuin opoffert om een eigen groentetuintje aan te leggen is in 2020 fors toegenomen. Vooral het verbouwen van je eigen groente en fruit als hobby lijkt de grootste oorzaak te zijn, maar daarnaast is het ook natuurlijk lekker om groenten uit eigen tuin te eten.

Nu zijn niet alle groenten geschikt om in een groentetuintje bij huis te verbouwen maar zijn het vooral de ‘gemakkelijke’ groenten en fruit die eruit springen. Zo zijn vooral de courgette, sperziebonen, tomaten, wortel en bietjes de grote favorieten bij de thuistelers.

Veel moeite hoef je er niet voor te doen om deze groente te telen, vaak is een bak van 50 bij 50 cm al voldoende om dit soort groenten te telen. Wel is het opletten geblazen, vooral slakken hebben het voorzien op boontjes, een oplossing is om gemalen schelpen in de bakken te strooien, slakken haten de scherpe schelpen.

Ook tomaten zijn vrij simpel in de volle grond of in bakken te kweken, wel moeten ze op een vrij zonnige plek staan, en vaak kan je na 2 maanden al de eerste tomaten oogsten.

Courgette grote favoriet

Bij veel mensen is de courgette de grote favoriet, de gele of de groene of de bont gekleurde courgette, het maakt niet uit. Van één courgetteplant kan je meerdere malen oogsten en kan prima in een bak van 50 bij 50 cm worden gehouden. Let wel op, de plant zelf wordt groot, en heeft een vierkante meter aan ruimte nodig en dagelijks water.