Gordelplicht voor bestuurders van trekkers

WESTFRIESLAND – Boetes van 450 tot maar liefst 1500 euro voor het niet dragen van een gordel voor bestuurders van trekkers. Afgelopen woensdag 1 januari is de verplichting om een gordel in een trekker te dragen in gegaan.

Al hoewel de plicht om een gordel te dragen niet in de wegenverkeerswet staat maar in de Arbowet zijn de boetes niet mals te noemen. De Inspectie van SZW is de organisatie die hierop controleert en de boetes kan uitschrijven. Met de gordelplicht moet er een veiligere werkomgeving voor werknemers op agrarische bedrijven worden gecreëerd.

Cumela Nederland zegt in een reactie: ,,Het dragen van een heup- of driepuntsgordel is zinvol omdat het de kans op letsel kan verminderen. Bij het dragen van een gordel is de kans kleiner dat de chauffeur uit de cabine wordt geslingerd. De kans op overlijden bij een ongeval is daardoor een stuk kleiner.

De gordelplicht geldt als je als bestuurder met de trekker op de openbare weg rijdt en daarnaast als er werkzaamheden met de trekker worden gedaan waarbij het kantelen van een trekker mogelijk is, bijvoorbeeld bij werkzaamheden op hellingen.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp