Gemeenteraadsvergadering Enkhuizen eindigt in chaos en boosheid

ENKHUIZEN – Er lijkt een definitief einde te zijn gekomen aan de ‘raadsbrede agenda’ waarmee de politiek in Enkhuizen de gemeente bestuurd. Afgelopen maandagavond heeft de gemeenteraad van Enkhuizen zelfs de kortste raadsvergadering in haar geschiedenis meegemaakt, een vergadering waar drie partijen woedend en verbijsterend achterbleven nadat burgemeester van Zuijlen de vergadering had gesloten en vrijwel direct de teams sessie werd beëindigd.

Lees ook: VVD, EV! en SP Enkhuizen trekken stekker uit raadsbrede agenda, opstappen wethouder was de druppel

Het ging fout toen de partijen moesten stemmen over de vaststelling van de agenda, een stemming waarbij vrijwel iedereen even haar zegje wilde doen en waar de SP, VVD en Enkhuizen Vooruit politici duidelijk lieten blijken hoe zij er over dachten. Na een minuut of 20 vond de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Eduard van Zuijlen het wel genoeg en hamerde de vergadering af en werd de online vergadering afgebroken.

Grootste struikelblok was de wens van de drie partijen om van het college een overzicht van alles waar zij mee bezig zijn geweest te krijgen over de afgelopen drie jaar.  Het college weigerde dit te geven en gaf als reden op dat de termijn om dit op papier te zetten te kort was geweest. Volgens de drie partijen kan de gemeenteraad niet haar controlerende functie uitvoeren als het college geen open boek speelt richting de gemeenteraad over haar handelen.  Tijdens de stemming hierover besloten op de drie partijen na, de overige partijen zich achter het college te scharen. Voor deze partijen was een memo na de zomer vroeg genoeg.

Reageer op dit onderwerp