1.7 C
Enkhuizen
16 januari 2021 06:47
Enkhuizen Actueel

Foto: Wim Langbroek

Gemeente maakt start met bestrijding eikenprocessierups

ENKHUIZEN – De afgelopen weken zijn alle eiken in de gemeente onderzocht op de aanwezigheid van de  eikenprocessierups. De bomen waar nesten van de rups zijn gevonden hebben we gemarkeerd met een rood-wit lint. De rupsennesten zullen door een gespecialiseerd bedrijf worden weggezogen met een speciale stofzuiger.

Blijf uit de buurt
Van half mei tot en met eind augustus kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. Deze ‘jeukrups’ komt voor in eikenbomen. De eitjes met de rupsen komen in mei uit. Na een paar vervellingen krijgen de rupsen brandharen en gaan zij nesten maken. Dat is het moment waarop aanraking met de haren irritaties kan veroorzaken aan ogen, huid en luchtwegen. Ook huisdieren kunnen hier flink last van krijgen. Blijf dan ook uit de buurt van de rups en het nest en houd uw huisdier aan de lijn.

Melden en informatie
Ziet u eikenprocessierupsen in de openbare ruimte? Meld dit dan bij de gemeente via de Fixi-app op uw mobiele telefoon of (op werkdagen) telefonisch via 140228 (u hoeft alleen de nummers 140228 in te tikken). Op www.enkhuizen.nl/eikenprocessierups vindt u meer informatie.

Reageer op dit onderwerp