Gemakkelijk drank scoren voor minderjarigen in Enkhuizen

ENKHUIZEN – Van alle Westfriese gemeenten is het in Enkhuizen een simpele kwestie om alcoholhoudende dranken te scoren in cafetaria, horeca en supermarkten.. Dit is het resultaat van steekproeven die gehouden zijn door de GGD die hiertoe mysterieshoppers heeft ingezet.

Slechts in 9% van de gevallen wordt er door de Enkhuizer drankverkopers om een legitimatie gevraagd als minderjarigen alcohol willen bestellen. Uit het onderzoek komt naar voren dat inzet nodig blijft en dat handhaving en naleving van de alcohol wet een stuk beter kan. De controle op de leeftijdsgrens blijkt bij de plaatselijke slijterij en sportverenigingen wel in orde te zijn.

In Enkhuizen drinkt 38% van de jongeren tussen de 12 en 19 jaar overmatig veel alcohol tijdens minimaal één gelegenheid per vier weken. De gemeente probeert het alcohol gebruik onder de jongen terug te dringen door voorlichtingscampagnes. Uit het onderzoek dat éénmaal per twee jaar wordt gehouden blijkt dat de Enkhuizer jeugd er te gemakkelijk vanaf komt met de controles op leeftijd en ID en dat er nog een lange weg te gaan is.

Reageer op dit onderwerp