11.5 C
Enkhuizen
17 oktober 2020 18:14
Enkhuizen Actueel

Gezondheid

Fysiotherapeuten onder voorwaarden weer aan het werk

ENKHUIZEN – Op grond van een donderdag uitgebracht advies (Veilig en verantwoord opschalen paramedische zorg in de 1e lijn tijdens de coronacrisis), krijgen fysiotherapiepraktijken per direct de mogelijkheid om -zoveel als de coronamaatregelen dat toelaten- weer patiënten te gaan behandelen in hun praktijken. Dit advies is uitgebracht door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), de Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF) en het Paramedisch Platform Nederland (PPN) nadat het advies eerder vandaag instemming kreeg van het RIVM.

Na een zelfopgelegde periode van beperkte toegankelijkheid in verband met risico’s op verspreiding van het coronavirus is de vraagdruk van patiënten op fysiotherapiepraktijken de laatste tijd steeds meer toegenomen. Daarnaast is uit recent onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland gebleken dat 56%  van de patiënten aangeeft in redelijke tot sterke mate gevolgen te ondervinden van de  beperkte toegankelijkheid van fysiotherapiepraktijken.

Aan deze uitgestelde zorg wordt met het advies nu prioriteit gegeven, waarbij praktijken zoveel als mogelijk binnen de beperkingen van social distancing en de voorgeschreven hygiënemaatregelen, zullen kunnen opschalen. Patiënten uit deze categorie zullen worden behandeld op basis van hulpvraag en noodzakelijkheid van behandeling.

Overigens maken de beperkende coronamaatregelen het op dit moment niet mogelijk om op het capaciteitsniveau van voor de crisis te komen. Dat betekent dat patiënten met klachten die minder noodzakelijk behandeld moeten worden, of op afstand behandeld kunnen worden in eerste instantie ook voorrang zullen moeten geven aan patiënten met ernstiger klachten. De zorgverlener zelf bepaalt daarbij de volgorde aan de hand van de ernst van de klacht.

Om zo veilig mogelijk te kunnen behandelen -voor zowel patiënt als fysiotherapeut- voorziet het advies in een aantal te nemen maatregelen die verband houden met de inrichting van de praktijk, hygiëne, persoonlijke bescherming en het verblijf in de praktijk en de behandelruimte.

‘Ik ben blij dat we de weg terug nu kunnen inslaan en dat praktijken weer meer patiënten kunnen gaan behandelen. Met dit advies in de hand kunnen we een grote groep patiënten weer gaan behandelen, die we de laatste maanden noodgedwongen hebben moeten laten wachten. Het advies dat we nu uitbrengen is gebaseerd op strikte naleving van de RIVM-voorschriften en de kennis van deskundigen, dus veilig voor patiënt en fysiotherapeut. Enige zorgpunt is nog wel de beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen. Fysiotherapeuten kunnen daarvoor nu aankloppen bij de ROAZ, of ze elders zelf inkopen, maar deze middelen blijven schaars, aldus KNGF-voorzitter Guido van Woerkom.

Reageer op dit onderwerp