8.8 C
Enkhuizen
27 oktober 2020 10:23
Enkhuizen Actueel

Foto aangeleverd

Exposities

Foto Expositie in Museum Sow to Grow

ENKHUIZEN – Op zaterdag 10 oktober werd voor bezoekers van Museum Sow to Grow in het voormalige weeshuis aan de Westerstraat 111 in Enkhuizen het startsein gegeven voor de expositie “HET STILLEVEN IN DE FOTOGRAFIE”. Aan de expositie ging een fotowedstrijd met hetzelfde thema vooraf. Liefst 39 deelnemers zonden 58 foto’s, van een hoge kwaliteit, die in aanmerking kwamen voor een prijs. De uiteindelijke winnaar is Yvonne Gruis uit Berkel en Rodenrijs met haar foto van een appel.

De expositie duurt tot en met vrijdag 18 december 2020 en kan gecombineerd worden met een bezoek aan het interactieve Museum Sow to Grow. Bezitters van de Museumkaart hebben gratis toegang. 

Stilleven.

Een stilleven is een afbeelding van onbeweeglijke objecten, mogelijk een artistieke compositie van roerloze of levenloze voorwerpen.

Met het aantal van 58 ingezonden foto’s voor de wedstrijd, afkomstig van 39 inzenders uit het gehele land, mag gerust van een groot succes gesproken worden.

Wanneer je naar de stillevens in deze expositie komt kijken, komen de woorden onbeweeglijk, roerloos of levenloos zeker in eerste instantie niet bij je op, maar laat je verrassen. De, door de deelnemers ingezonden foto’s, tonen juist leven. Ze laten fruit zien waar je zo een hap uit zou willen nemen, bloemen die je een mooie plek in huis zou willen geven en groenten waar je een heerlijke schotel mee zou willen bereiden.

De composities waarvoor de makers hebben gekozen, laten hun liefde voor dit kunstgenre in al zijn facetten zien. De zorgvuldig gekozen objecten laten in veel gevallen een duidelijke link met Sow to Grow zien, waar andere objecten om meer verbeeldingskracht vragen.

Kijk goed om je heen en laat je meenemen in de wereld van het stilleven in de fotografie. 

En de winnaar is:

Aan de ter zake kundige jury de moeilijke taak om uit de vele inzendingen de keuze te maken wie zich de winnaar mag noemen en met een VVV bon van € 100.— zijn of haar inspanning beloond ziet en wie de op één na de beste foto gemaakt heeft, goed voor een bon van € 50.—. Dat is gelukt!

De twee prijzen gaan naar:

De winnaar is: Yvonne Gruis uit Berkel en Rodenrijs: De foto onderscheidt zich van de overige inzendingen door een zekere ‘rauwheid’, of ‘onschuld’. De ronde vormen van de appel contrasteren met de horizontale lijn van de ondergrond. Het steeltje is de deugniet, die het evenwicht uitdaagt.

Foto aangeleverd

Een goede tweede: Bart van den Berg uit Enkhuizen: De zaaddozen met inhoud lijken op gezichtjes die je aankijken. De reflectie in de donkere glasplaat verhoogt de spanning van de afbeelding.

De eervolle vermelding: Brigitta Posch uit Enkhuizen.: De schijnbare eenvoud van de compositie, de uitmuntende belichting en de beheerste nabewerking van deze inzending onderscheidt deze foto van de andere inzendingen.

Liefhebbers van fotografie, voedsel en de schoonheid van voorwerpen mogen deze expositie niet missen. Wat is er mooier dan de eindproducten op het voorplein en de Kloostertuin te bewonderen, de creatieve inspanningen van de fotografen te zien op de expositie en in het prachtige museum te leren hoe die producten tot stand komen.

De openingstijden zijn van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Let op de maatregelen zoals het vooraf registreren van je bezoek, het dragen van een mond-neuskapje en het desinfecteren van je handen bij binnenkomst en vertrek.

Raadpleeg voor alle zekerheid ook de website www.sowtogrow.nl of onze Facebookpagina met de juiste openingstijden en de meest recente Corona maatregelen.

Reageer op dit onderwerp