(Fiets)toeristen moeten meer openbare toiletten krijgen zegt het NBTC

ENKHUIZEN – Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) start de actie ‘Hier moet je zijn’ om zo meer openbare toiletten te realiseren voor de (fiets)toeristen. Met deze campagne hoopt de overheid ons deze zomer wat meer vakantie in eigen land te laten houden om het verlies van 24,5 miljoen! toeristen te compenseren. En met de andere slogan ‘Nederland Fietsland’ in het achterhoofd hoopt het NBTC dat de ‘Nederlander’ wat vaker de fiets gaat pakken. Volgens de Fietsersbond pakt 49% van de Nederlanders regelmatig recreatieve fietsritten. 

Probleem: sanitaire stop-stress

Maar ‘Hier moet je niet zijn’ bij een sanitaire stop tijdens je tocht. Niet bij de horeca, want die laat vaak alleen mensen met een reservering toe, of heeft al de toegestane 30 gasten binnen zitten. Ook niet bij openbare toiletten, want die hebben we in Nederland nauwelijks. En zwembaden en bibliotheken moeten  de toiletten voorlopig ook gesloten houden. Kortom: zo’n drie van de vier toiletten in de HogeNood-app zal vaak niet beschikbaar zijn, zo schat de Maag Lever Darm Stichting in. Dit maakt het Nederlandse toilettentekort nog erger dan het al was en veroorzaakt ‘sanitaire stop-stress’ bij mensen. Denk aan de 8 miljoen 50+’ers die beter verdienen dan de bosjes in te moeten, maar ook aan de 2 miljoen buik- en 1,5 miljoen blaaspatiënten die afhankelijk zijn van een toilet. Deze en andere mensen gaan nu niet ‘lekker weg in eigen land’. En dat is zonde: voor henzelf, maar ook voor de toeristische sector.

Oplossing: tijdelijke toiletten bij drukke fietsknooppunten en in dorps- en stadscentra

Geluk bij een ongeluk is dat er in ieder geval tot september geen evenementen zijn. We kunnen daarom iets nuttigs doen met al die werkloze mobiele toiletten en toiletwagens. Wij roepen daarom Rijk, provincies en gemeenten op: huur deze toiletten, zet ze in op de drukste fietsknooppunten, in de centra van steden en dorpen en neem contact op met HogeNood om ze in de app te zetten. Uiteraard zien we voor de toekomst graag permanente toiletten. Maar voor nu maken we Nederland zo voor iedereen die weleens naar het toilet moet aantrekkelijk om erop uit te trekken én behouden we toeristische banen. Zo kunnen we met recht zeggen ‘Hier moet je zijn’!