Expositie Schildersmuseum Enkhuizen: ‘De Schilder als alleskunner’

ENKHUIZEN – Maak kennis met de geheel vernieuwde presentatie van Stichting Schildersmuseum in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum. Deze expositie toont een deel van de uitzonderlijke collectie van het Schildersmuseum en geeft samen met de naastgelegen schilderswinkel een levendig beeld van het vakmanschap en de veelzijdigheid van een schilder van toen. Anton van Wezep, bestuurslid Stichting Schildersmuseum, is blij met de vernieuwde presentatie. Hij hoopt zo een jonger publiek aan te spreken. Door hen op die manier te interesseren voor oude schildertechnieken kan de kennis worden doorgegeven en ook in de toekomst worden toegepast.

Vernieuwde presentatie

In de vernieuwde presentatie neemt de bezoeker een kijkje in het atelier van schilder Jacobus Gerardus Haanraedts, een alleskunner met kwast. Deze schilder werkte eind negentiende eeuw aan grote decorstukken voor toneelvoorstellingen van amateurgezelschappen. Deze doeken waren soms wel vier meter hoog. Schilders als Haanraadts beheersten veel technieken: ze konden in die tijd niet alleen letters schilderen en glas zetten, maar verrichtten ook onderhouds- en sierschilderwerk. Daarnaast maakten ze veel van hun materialen zelf, zoals verf en plamuur.

Frisse uitstraling en thematische invulling

Laura Roscam Abbing, conservator bij het Zuiderzeemuseum, geeft aan dat er gekozen is voor een frisse uitstraling en thematische invulling, zodat de bezoeker beter begrijpt wat hij ziet. Het uitgangspunt is de schilder als alleskunner. Een letterpaneel van de hand van schilder Beekman toont bijvoorbeeld sierlijke letters vervaardigd in allerlei verschillende decoratietechnieken die de schilder toen beheerste. De schilder kon houten, marmeren, vergulden, biezen trekken en nog veel meer. “We willen laten zien, dat het schildersvak vroeger heel veel inhield. In de presentatie is gebruik gemaakt van verschillende vormen van informatieoverdracht om een breed publiek aan te spreken. Zo zijn er naast tekstbordjes ook een infographic, animatie en doe-activiteiten”, aldus Laura Roscam Abbing.

Museum in een museum

Sinds 1984 wordt de collectie van Stichting Schildersmuseum beheerd en deels tentoongesteld door het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Omstreeks 1870 werd door Reindert Jonkman, die werkzaam was in het schildersbedrijf van zijn vader, een houten schilderswinkel gebouwd aan een binnenplaats tussen de Torenstraat en de Westerstraat in Enkhuizen. In 1973 moest de schilderswinkel plaats maken voor nieuwbouwwoningen. Het pandje is toen overgebracht naar het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum. In grote segmenten is de schilderswinkel vervoerd naar de huidige plek en daar in de oorspronkelijke staat opgebouwd.

 

Reageer op dit onderwerp