Europa kleurt oranje, Nederland rood, tui schrapt vakanties voor vele tienduizenden Nederlanders

ENKHUIZEN – Vakantiegangers uit de gemeente Enkhuizen die via TUI een vakantie naar de Canarische eilanden of naar 1 van de Balearen hebben geboekt komen van een koude kermis thuis. Tui heeft alle vakanties tussen 16 juli en 2 augustus geschrapt. Het gaat in totaal om tienduizenden Nederlanders van wie de vakantie is geschrapt.

Tui heeft deze stap genomen omdat de Canarische eilanden en de Balearen vanaf vrijdag code oranje worden vanwege de sterk oplopende aantal coronabesmettingen. De Rijksoverheid geeft bij code oranje toeristen het dringende advies om niet naar deze landen af te reizen.

Vakantiegangers die vanaf zondag terugreizen naar Nederland vanaf de Canarische eilanden of de Balearen zijn verplicht om voor vertrek een een test verplicht voor mensen die niet of niet volledig zijn ingeënt of geen coronabewijs hebben. Vakantiegangers die reizen met Corendon kunnen dit gratis doen in het hotel waar zij verblijven.

Klanten van Tui kunnen of hun geld terugkrijgen of een andere bestemming uitzoeken om op vakantie te gaan.

Nederland kleurt rood

Het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) gaat vrijdag een deel van Nederland opschalen van code oranje naar code rood en mogelijk enkele gebieden zelfs code dieprood. Dat gaat inhouden dat landen zelf moeten beslissen welke maatregelen zij nemen richting de Nederlandse reizigers en toeristen die naar hun land willen komen. Mensen met een Europees coronapaspoort/QR-code/Vaccinatiebewijs mogen vanuit code rood gebieden naar andere landen reizen, mits ze minimaal 2 weken volledig zijn ingeënt. Een negatieve PCR-test is ook een optie maar daarvoor hanteren veel landen telkens andere regels, zo moet die voor Italië niet ouder zijn dan 48 uur, maar voor Frankrijk niet ouder dan 72 uur.