Eten verbindt… Nu ook Somalisch eten in IJsselzand

ENKHUIZEN – Op donderdag 26 september wordt er tussen 18.00 en 20.00 uur een Somalische maaltijd geserveerd in IJsselzand, het Huis van de Buurt, in de Anjerstraat. Het is een buurtinitiatief van vijf enthousiaste Somalische dames: Sadia, Farhiya, Rodo, Muna en Sahra. Bij voldoende belangstelling komt het Somalisch koken en eten iedere laatste donderdag van de maand op de agenda. Mee-eten kost € 7,00. Hiervoor krijgt u ook koffie of thee. Wel even vooraf aanmelden. 

Ze zijn graag geziene bezoekers van IJsselzand. Een aantal dames doet mee aan het taalcafé en de naailessen. Ze hebben elkaar leren kennen in Enkhuizen en koken regelmatig voor elkaar. Sadia: “Dat is onze Somalische cultuur. We nemen altijd hapjes of eten mee als we bij iemand op bezoek gaan.” De dames vinden nu de tijd rijp om voor meer mensen te koken.

En over een tijdje willen ze misschien ook wel  Somalische gerechten samen met anderen maken. Hiervoor is het Huis van de Buurt een perfecte plek. Stella Quasten, een van de initiatiefnemers van de activiteit ‘Puur Koken’, heeft aangeboden om hen een beetje wegwijs te maken in de keuken van IJsselzand. Stella: “De dames heb ik in juni ontmoet toen ze bij Puur Koken kwamen helpen met het bereiden van een Italiaans buffet.

Het klikt wel tussen ons, dus ik help ze graag een handje.” Irit Hage, welzijnswerker bij Welwonen: “Er is duidelijk behoefte aan samen koken en eten. ‘Wat de Potschaft’ van Gonnie Lubbers en Theo Peerdeman, elke veertien dagen op maandag, is ook al zo’n groot succes. En ‘Puur Koken’ op elke tweede donderdag van de maand idem dito. Beide activiteiten zijn altijd snel vol en we moeten soms ook nee verkopen. Dus het Somalisch koken is een welkome aanvulling.”

De Somalische keuken
Sadia vertelt dat tijdens de bereiding van een Italiaans buffet bij Puur Koken het idee ontstond voor hun kookinitiatief. Over de Somalische keuken meldt ze dat het een gewoonte is om veel kleine gerechtjes te maken. Er wordt veel gewerkt met rijst, vlees en Canjeero, kleine pannenkoekjes die ze in Somalië ook als ontbijt eten.

Verder worden er veel kruiden gebruikt, zoals peterselie, knoflook en kerrie. De gerechten zijn niet pittig, want de chili houden ze in IJsselzand apart, zodat het naar behoefte kan worden toegevoegd. Wilt u de Somalische keuken proberen en mee-eten op 26 september? Stuur dan even een mail met uw naam naar somalischkoken@gmail.com.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp