Enkhuizers kijken terug op paardenworst van Kroeb

ENKHUIZEN – Ze worden al jarenlang niet meer gemaakt maar de paardenworsten van Kroeb waren toch de lekkerste die er ooit hebben bestaan, dat is waar de oud Enkhuizers het wel over eens zijn. Ambachtelijke worsten met een smaak die nooit meer retour zal komen.

Slagerij Kroeb vestigde zich ruim voor de oorlog al in Enkhuizen om zijn waren te slijten aan de lokale bevolking en de dorpen buiten Enkhuizen. Maar van alles dat Kroeb aanbood waren de paardenworsten toch het meeste in trek. In vroeger tijd waren er nog veel Urker vissers die de oogst in Enkhuizen gingen lossen en bij Kroeb viel de vis dan te ruilen tegen de beroemde paardenworsten.

Zo aten de Urker vissers de befaamde paardenworsten en de familie Kroeb zat aan de verse vis, dat was hoe het ging in vroeger tijden. Op deze manier werd de paardenworst uit Enkhuizen ook beroemd in het visserdorp Urk.

Nadat in latere jaren de Europese massaproductie op gang kwam en ook de paardenworst van slagerij Kroeb hierin meeging door het toevoegen van Argentijnse paarden aan zijn worst is de smaak nooit meer zo voldaan geweest als voorheen weten de kenners te melden.

Een aantal jaren nadat Jan Jaap Kroeb de worstenfabriek verkocht had, verdween deze helemaal, samen met het recept! Dat is jammer. Verschillende slagers, vooral op Urk hebben geprobeerd de paardenworst van Kroeb zo goed mogelijk na te maken maar helemaal gelukt is dat niet. Al met al toch een befaamde periode geweest voor Kroeb met de speciale smaak die vele zich nog weten te herinneren maar die nooit iemand meer al proeven.

[signoff]

 

Reageer op dit onderwerp