(Foto: Kenneth Stamp )

Enkhuizer objecten onderdeel van nieuwe tentoonstelling

Burgemeester en wethouder van Enkhuizen bezoeken Zee vol verhalen

ENKHUIZEN – Op vrijdag 14 februari 2020 opende in het Zuiderzeemuseum Zee vol verhalen, de volledig vernieuwde, boeiende en interactieve, vaste Zuiderzeetentoonstelling voor iedereen. Burgemeester Eduard van Zuijlen en wethouder Esther Heutink van de gemeente Enkhuizen waren één van de eerste bezoekers. In de tentoonstelling wordt een aantal objecten uit Enkhuizen gepresenteerd, waaronder de Driekoningenster. Tegelijkertijd met de opening van de tentoonstelling verscheen het boek ‘Eens ging de zee hier tekeer’ van Eva Vriend over de Zuiderzee en haar kustbewoners. 

Driekoningenster

De Driekoningenster werd in 1958 door de gebroeders Roosendaal aan de voormalige directeur van het Zuiderzeemuseum, de heer G.R. Kruissink gegeven. De broers Frans en Jan­-Willem Roosendaal werkten beide bij de papierfabriek Van der Spruyt  in Enkhuizen. Ze konden gemakkelijk aan restanten papier komen voor het maken van de ster. De Driekoningenster is gemaakt van bruin papier en voorzien van rode papieren randen. Er staan diverse religieuze afbeeldingen op en met zwarte letters de tekst Prettig kerstfeest.

Jo de Vries uit Krommenie schreef nog in 1869 het volgende verhaal: ,,en in menige plaats lopen nog boeren, arme handwerkslteden, bedelaars en landlopers, wonderlijk uitgedost met pluimen en mantels langs de huizen en doen tot-genoegen der meer gegoeden hun ster ronddraaien onder het opzingen van een oud en steeds meer verouderd Drie-Koningenlied.” En verder vertelt hij, dat zij op 6 Januari ’s avonds met hun ster ook aan zijn deur kwamen, een koning en koningin in haveloze kleding. Zij kwamen niet om goud of wierook of myrrhe te brengen; maar hielden hun hand op tot een liefdegift. Dit vers wordt gezongen in de tijd, die ligt tussen Kerstmis en Driekoningen, meestal huis aan huis. Al zingende wordt af en toe een draai aan de ster gegeven, totdat een gave is ontvangen, waarna het lied wordt afgebroken en bij een volgende deur verder gezongen. Een bepaalde melodie is er niet, want is er een korte regel, dan wordt deze met de nodige draaien tot een volle regel gemaakt.

Tekst loopt door onder de foto

Wethouder Esther Heutink (Foto: Foto: Kenneth Stamp)
Wethouder Esther Heutink (Foto: Foto: Kenneth Stamp)

Over Zee vol verhalen

Maak in de tentoonstelling Zee vol verhalen kennis met zowel de voormalige als huidige bewoners uit de Zuiderzeeregio, die vertellen over hun dagelijkse leven, werk, kleding, huizen en vrijetijdsbesteding. Over hun gebruiken en hun feesten van toen én nu. En over hun eeuwige strijd tegen het water én de aanleg van de dijk die alles veranderde: de Afsluitdijk.

Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling op www.zuiderzeemuseum.nl.

Boek Eva Vriend: ‘Eens ging de zee hier tekeer’

Tegelijkertijd met de opening van de tentoonstelling verschijnt het boek ‘Eens ging de zee hier tekeer’ van Eva Vriend, dat mede mogelijk is gemaakt door de Vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum, het Dijk- en waterfonds van Waterschap Zuiderzeeland en het Prins Bernhard Cultuurfonds. In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af van de Waddenzee en werd het IJsselmeer. In haar boek vertelt Eva Vriend aan de hand van de levensgeschiedenissen van vier Zuiderzeefamilies wat zo’n ingrijpende verandering betekent voor de cultuur, de identiteit en de toekomstdromen van mensen’ tot op de dag van vandaag. 

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komen hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids ‘Best in travel 2020’.

Reageer op dit onderwerp