Enkhuizen ziet aantal inwoners met 4.2% stijgen tot 2035

ENKHUIZEN – De gemeente Enkhuizen zal tussen 2018 en 2035 met 4.2% gaan stijgen volgens de prognose van het CBS.

Deze groei is vooral te danken aan de nieuwbouw die op stapel staat in Enkhuizen. Zo heeft de gemeente plannen om 400 woningen gaan bouwen aan de noordkant van de stad.

Nederland zal in 2035 naar verwachting 18,3 miljoen inwoners hebben, 1 miljoen meer dan nu. Vooral de grote en middelgrote steden zullen groeien, evenals diverse randgemeenten rondom de grote steden. Tegelijk zal 1 op de 5 gemeenten krimpen, vooral aan de randen van Nederland. Deze gemeenten zullen ook sneller vergrijzen dan de steden. Ook wonen steeds meer mensen alleen. Dat blijkt uit de Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2019-2050 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de grote steden zet de groei van het aantal inwoners explosief door. Bijna drie kwart van de nationale groei met 1 miljoen mensen komt volgens de prognose terecht in de grote en middelgrote steden (gemeenten met ten minste 100 duizend inwoners). Rondom de grote steden groeien ook diverse andere gemeenten, zoals Almere en Haarlemmermeer bij Amsterdam, Zuidplas bij Rotterdam en Rijswijk bij Den Haag. Deze gemeenten ontvangen door hun nieuwbouw veel jonge stellen uit de grote stad.

In Westfriesland is het Medemblik waar de bevolkingsgroei stagneert, deze gemeente ziet het aantal inwoners met maar 0,8% stijgen. Drechterland en Hoorn doen het respectievelijk met 3.8% en 3.4%. Drechterland krijgt een geheel nieuwe woonwijk en ook in Hoorn zijn plannen voor nog meer nieuwbouw.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp