5.9 C
Enkhuizen
3 december 2020 02:38
Enkhuizen Actueel

Foto: Pixabay

Enkhuizen wil 1 miljoen euro voor ‘Toekomstbestendig wonen Enkhuizen’

ENKHUIZEN – Het college van Enkhuizen wil van de gemeenteraad een bedrag van 1 miljoen euro voor ‘Toekomstbestendig wonen Enkhuizen’. Inwoners van Enkhuizen moeten gebruik kunnen maken van deze lening om hun woning te verduurzamen of aan te passen zodat deze levensloopbestendig wordt.

Door de woning te verduurzamen wordt er minde energie verbruikt en is de stap naar een aardgasvrije woning verkleind of mogelijk helemaal gedaan. Door te verduurzamen kunnen de bewoners van een woning naar opwekken van eigen energie overgaan en zo in hun eigen energievoorziening voorzien. Door te verduurzamen als de aanpassingen voor levensloopbestendig wonen stijgt het wooncomfort van de woning en worden de woonlasten verminderd.

Maar ook kan de lening worden ingezet om bijvoorbeeld asbest te verwijderen, funderingen te herstellen en vloer- dak- en rabatdelen te renoveren. Alles draagt mee aan een beter milieu en het verlengen van de levensduur van de woning, maar ook op de lange termijn helpt de de ‘Toekomstbestendige wonen Enkhuizen’ lening mee aan een betere balans in de woningvoorraad en om Enkhuizen aardgasvrij en energieneutraal te maken.

Aardgasvrij in 2024

In 2040 wil de gemeente Enkhuizen energieneutraal zijn. Veel inwoners willen daarbij helpen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor energiebesparende maatregelen in en aan hun woning. Met de  ‘Toekomstbestendig wonen Enkhuizen’ lening kunnen inwoners voordelig geld lenen voor het duurzamer maken van hun woning. Onder duurzaam is hier ook begrepen dat woningeigenaren langer kunnen blijven wonen in hun eigen woning door deze aan te passen aan de behoeftes die nodig zijn bij het ouder worden. Door de lage rente van de lening wordt de mogelijkheid om de verbetermaatregelen aan de woning uit te voeren makkelijker haalbaar.

De gemeenteraad gaat tijdens de raadsvergadering van 29 september hier een beslissing over nemen.

Reageer op dit onderwerp