Enkhuizen steeds meer in trek bij riviercruiseschepen

ENKHUIZEN – Het aantal reserveringen van riviercruiseschepen om aan te leggen in Enkhuizen zit flink in de lift. Alleen voor dit jaar zijn er al meer dan 300 reserveringen gedaan door rederijen die met hun klanten Enkhuizen willen aandoen.

Dit is goed voor de lokale economie en kan een extra impuls geven aan de lokale ondernemers, ook groeien de bezoekersaantallen van de Enkhuizer attracties (Zuiderzeemuseum, Sprookjesbos enz,) door deze steeds grotere opkomst van toeristen.

Reeds in 2018 zijn er vijf aansluitingen opi de Gependam aangelegd om de cruiseschepen te laten aanmeren, door de enorme toevlucht van deze vorm van toerisme blijkt dit nu te weinig te zijn. Alleen voor april al liggen er nog tien extra aanvragen van rederijen die ook in Enkhuizen willen aanleggen. Om geen nee te hoeven verkopen is er besloten om voor 2020 extra ontheffingen te verlenen voor het overdag en ’s nachts aanleggen aan de Nieuwe Harlingersteiger.

Door deze beslissing kunnen er nog hogere aantallen bezoekers Enkhuizen aandoen, dit zijn over het algemeen bezoekers die langskomen voor cultuurtoerisme zoals het bezoeken van de monumentale binnenstad, winkels, horeca, havens en musea. Deze mensen zullen in Enkhuizen extra bestedingen doen en dat is uiteindelijk goed voor iedereen.

Om de toenemende stroom riviercruiseschepen aan te blijven kunnen zijn er voornemens om voor 2021 te onderzoeken of walstroom aan de Nieuwe Harlingersteiger een haalbare optie is. Een raadsvoorstel hierover zal in later stadium volgen. Vooralsnog is het een goed teken dat steeds meer toeristen ons oude stadje weten te vinden en te waarderen.

Reageer op dit onderwerp