Enkhuizen krijgt mogelijk forensenbelasting

ENKHUIZEN – Om meer financiële armslag te krijgen wil het college van Enkhuizen Forensenbelasting gaan heffen. Enkhuizen heft al toeristenbelasting maar nog geen Forensenbelasting.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college dat het invoeren van de forensenbelasting realatief eenvoudig is en geen zware administratieve druk op de organisatie geeft. Forensenbelasting wordt geheven van personen die langer dan 90 dagen van een belastingjaar een gemeubileerde woning beschikbaar houden zonder er zelf ingeschreven te staan. Hieronder vallen b.v. expats, mensen die enkel in het weekend in een woning verblijven en als onderhuur zonder dat er iemand op het adres staat ingeschreven.

Met het heffen van forensenbelasting wil het college de mensen die relatief veel in de gemeente verblijven maar niet zijn ingeschreven in de gemeente toch mee te laten betalen aan de voorzieningen in die gemeente. Het college heeft als doel met de forensenbelasting een bijdrage te vragen aan het algemene voorzieningsniveau van de gemeente.

Als heffingsgrondslag geldt een vast tarief per woning. Een samenloop van toeristenbelasting met de forensenbelasting is niet mogelijk. De tarieven voor forensenbelasting in de regio lopen uiteen van € 181,- tot € 601,-. De verwachting is dat de totale opbrengst van de belasting zal kunnen liggen binnen de bandbreedte van € 50.000,– tot € 100.000,–.

Het college zal de plannen tijdens de raadsvergadering in december aanbieden aan de gemeenteraad van Enkhuizen

[signoff]

Reageer op dit onderwerp