Enkhuizen één van de meest versteende Nederlandse steden

ENKHUIZEN – Weinig grasperken, weinig planten- en bomengroei en een hoog gehalte aan betegeling in tuinen en terrassen. Dit maakt Enkhuizen tot één van de meest versteende  gemeente van Nederland en zelfs tot de meest versteende gemeetne van West-Friesland.

Landelijk staat Enkhuizen in de top drie van meest versteende Nederlandse gemeente, dit is wat En24 weet te melden op haar website. In Enkhuizen bestaan de tuinen gemiddeld uit 74% betegeling, Stedebroec volgt op de voet met 73% aan steen in elke tuin.

Het is belangrijk om het ontgroenen van de tuinen tegen te gaan zodat het hemelwater op een gemakkelijkere manier de grond in kan stromen waardoor wateroverlast bij stevige regenbuien tot een minimum beperkt kunnen worden doordat de riolen minder snel last hebben van een overbelasting.

Jarren Verbeek van Cobra laat weten jaarlijks een onderzoek te doen naar de verstening van de Nederlandse steden. Er wordt hierbij gewerkt met satellietbeelden en luchtfoto’s die in de zomermaanden worden genomen. Waarbij de focus ligt op de tuinen van de inwoners, hieruit blijkt dat met name de nieuwbouw is voorzien van grote hoeveelheden betegelde tuinen.

De wens is om dit aan te pakken en mensen bewust te maken van de voordelen en noodzaak van minder betegeling in de tuin, echter hoe dit te realiseren is vooralsnog onduidelijk.

 

Reageer op dit onderwerp