Eikenprocessierups rukt weer op in Enkhuizen

ENKHUIZEN – Nu we morgen alweer aan de langste dag zitten en de dagen warmer worden rukt ook de eikenprocessierups weer op in Enkhuizen. Ondertussen hangen er op verschillende plaatsen in Enkhuizen rood/wit gekleurde linten om bomen om mensen te waarschuwen voor het beestje.

Het zal de oplettende wandelaar of fietser niet zijn ontgaan, op steeds meer plaatsen in Enkhuizen kom je bomen tegen die omspannen zijn met rood/witte linten met daarop de tekst om uit te kijken voor de eikenprocessierups. Het beestje is ondertussen weer aan een aardige opmars bezig. De eieren van deze ‘jeukrups” komen in mei uit en na een aantal maal vervellen krijgen ze brandharen en beginnen ze met het maken van nesten. Vanaf dat moment heeft het in aanraking komen met de haren vervelende gevolgen voor mens en dier.

Als u nesten van het beestje tegenkomt in openbare ruimten dan kun u hiervan melding maken bij de gemeente. De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare ruimten en voor de bestrijding van het jeukbeestje in deze ruimten. Denk hierbij aan doorgaande wegen, groen bij scholen en speelplaatsen, fietspaden enz. Omdat de gemeente niet altijd direct tot bestrijding kan overgaan worden eerst de vindplaatsen afgezet met rood/wit lint om mensen te waarschuwen.

Daarna wordt een keuze gemaakt waar de nesten als eerste moeten worden verwijderd, voorrang wordt hierbij gegeven aan plaatsen waar veel mensen komen. U kunt melding maken van een vindplaats van de eikenprocessierups door op werkdagen te bellen naar 0228-360 100.