Eendjes voeren prima, maar niet met brood.

ENKHUIZEN – Aan de combinatie oud brood, eendjes en kinderen heeft bijna iedereen goede herinneringen. We voeren eendjes met de beste bedoeling. Het wordt helaas steeds duidelijker dat brood slecht is voor de eenden, andere watervogels en het water. Ze worden er niet alleen te dik van, maar ook lui en agressief.

Broodresten
Er blijven altijd brood- of etensresten achter. Dat trekt ongedierte aan in de vorm van ratten en muizen. Dit levert overlast op en dat is te voorkomen. Het liefst door helemaal niet te voeren. Maar als u dan toch met uw (klein)kind eendjes of vogels wilt voeren, doe dat dan zo beperkt mogelijk. Neem hooguit één sneetje brood mee en zeker geen halve of hele broden.

Compost
Als u het oude brood niet meer aan de eendjes voert, gooi het dan bij het GFT. Dan wordt het verwerkt tot compost en kan het gebruikt worden voor een vruchtbare voedingsbodem. Eens per jaar biedt HVC dit compost gratis aan om te gebruiken in eigen tuin.

Watervogels zijn uitstekend in staat om voor zichzelf te zorgen. In een gezonde sloot leeft van alles wat zij kunnen eten. Het voeren van eendjes is dus schadelijk en overbodig, ook al blijft wel heel leuk om te doen.