Een eigen stek in De Gent Hoogkarspel

HOOGKARSPEL – Donderdagmiddag opende burgemeester Michiel Pijl officieel het appartementencomplex De Gent, onderdeel van de Leekerweide Groep. De Gent heeft twee bouwlagen en bestaat uit een hoofdgebouw met algemene ruimtes en 27 appartementen. Daarna is er in de binnentuin een feestje. Ook kunnen de genodigden, waaronder buren, familie, vrienden en vrijwilligers de woningen bekijken van cliënten die het leuk vinden hun nieuwe onderkomen te laten zien.

Zelfstandig wonen met begeleiding
Deze formule is voor een groot aantal cliënten een ideale manier om toch op eigen benen te staan. Clusterhoofd Annemarie Stapel geeft aan dat de nieuwe zorglocatie hiervoor bijzonder geschikt is. “Veel cliënten woonden onder begeleiding in een eengezinswoning. Samen met nog twee cliënten deelden ze de keuken, badkamer en entree. Daarom zijn we zo ontzettend blij met deze woonvorm. In hun eigen appartement hebben alle bewoners de privacy, die ze zo gemist hebben. Daar kleven echter ook risico’s aan, zoals eenzaamheid. Daarom houdt de begeleiding goed in de gaten dat cliënten zich niet teveel terugtrekken en stimuleren ze om samen te eten of activiteiten te doen.”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Barend Hoekstra

Samen koken en eten zorgt voor familiegevoel
In de fraaie notariswoning, die zich pal aan de weg bevindt, is een grote algemene ruimte met een luxe keuken. Daar kunnen bewoners samen koken, eten en meedoen aan activiteiten. In de gezellig ingerichte kamer ontbreekt een bankstel. Dat heeft volgens Annemarie een reden: “Deze ruimte moet uitnodigen tot bezigheid. Relaxen kunnen onze bewoners in hun eigen woning. Vandaar dat je hier alleen hoge tafels met stoelen vindt. Juist door dingen samen te doen vergroot je de saamhorigheid. Dat voorkomt dat de cliënten zich alleen voelen.”

De 100ste gasloze woning
Een leuke bijkomstigheid is dat een van de appartementen de teller op 100 brengt van het aantal huizen, die Het Grootslag gasloos opgeleverd heeft. Alle woningen zijn voorzien van een warmtepomp, uitstekend geïsoleerd en rolstoeltoegankelijk. Op deze manier zijn de nieuwe bewoners voorzien van een toekomstbestendige woning. Dat én de aandacht van de begeleiders maakt dat ze hun felbegeerde plek onder de zon gevonden hebben.

Wie wonen in de Gent?
De Gent is bedoeld voor cliënten van verschillende leeftijden en met verschillende mogelijkheden. Dus voor starters, voor mensen die graag meer begeleiding nodig hebben, voor mensen die zelfstandig maar ook de zekerheid van toezicht wensen. De meeste cliënten hebben een lichte of matige beperking. Overdag gaan zij naar school, werk of dagbesteding.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.