ECDC kleurt Noord-Holland donkerrood

ENKHUIZEN – Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding heeft de provincies Utrecht, Noord-Brabant, Overijssel, Gelderland, Zuid-Holland én Noord-Holland donkerrood gekleurd naar aanleiding van de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen en van vooral met de Delta variant. Maar wat voor gevolgen heeft dit voor mensen die naar het buitenland op vakantie willen gaan.

Niet echt veel, Europese landen staan vrij om zelf extra maatregelen te nemen voor de vakantiegangers uit Nederland, maar er zijn Europese afspraken die voorkomen dat er inreisverboden of quarantaineplicht wordt ingesteld voor reizigers uit 1 van deze provincies uit Nederland. Wel heeft Frankrijk de maatregelen verder aangescherpt en eist nu een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud, kan dit niet worden getoond dan moet de reiziger in quarantaine. Reizigers die naar Duitsland afreizen moeten een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs kunnen tonen, kunnen ze dit niet dan moeten ze in quarantaine.

Vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken komt de aanwijzing om vooral de reisadviezen scherp in de gaten te houden, zodra een land haar maatregelen aanscherpt zal Buitenlandse Zaken haar reisadvies hierop aanpassen.

Afgelopen woensdag werden in de gemeente Enkhuizen 9 inwoners positief getest op het Covid-19 virus.