10.9 C
Enkhuizen
24 oktober 2020 08:35
Enkhuizen Actueel

Photo by Rumman Amin on Unsplash

Algemeen

Drie dagen feest voor de moslims in Enkhuizen, het Offerfeest is begonnen

ENKHUIZEN – Het offerfeest begon afgelopen donderdagavond en duurt t/m maandagavond. Voor de moslims een belangrijk feest dat valt op de 10e dag van de Hadj-maand, de Dhoe al-Hidzjah en na voltooiing van de hadj, die elke moslim zeker 1x in zijn leven heeft moeten doen. Het Offerfeest valt ongeveer 70 dagen na het einde van de ramadan en duurt drie dagen.

Het Offerfeest wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim,  bij de christenen beter bekend als Abraham, die volgens de overleving zijn zoon zou hebben opgeofferd aan Allah/God. In de Koran wordt de naam van de zoon niet genoemd maar de meeste moslims gaan er vanuit dat het gaat om Ismaïl, in de bijbel Isaak genoemd.  Bij de moslims is het Offerfeest het grote feest en het Suikerfeest het kleine feest.

Bij het Offerfeest is het de bedoeling dat op deze dag door moslims dieren volgens de dhabiha worden geslacht en gegeten. Het vlees wordt gedeeld onder buren, familieleden en armen.  In Nederland worden vooral schapen en lammeren geslacht.

Meer en meer wordt het bij de moslims gebruikelijk om niet zelf een dier te slachten of te laten slachten maar om een geldbedrag naar een stichting over te maken die dan het vlees aan mensen in arme landen geeft.

Zowel het Suikerfeest als het Offerfeest duren drie dagen en is op de eerste dag een extra gezamenlijk gebed, gevolgd door een khutbah van de imam. Van de bezoekers aan de moskee wordt verwacht dat zij zich netjes en zo veel mogelijk in nieuwe kleding kleden als teken dat hij/zij bereid is om indien mogelijk alles op te offeren voor God zoals Ibrahim zijn zoon wilde opofferen. Volgens de overleving lukte dit niet en stuurde God engelen naar Ibrahim en die gaven Ibrahim de opdracht om een ram te offeren.

Reageer op dit onderwerp