Drechterland helpt ondernemers bedrijventerrein Zuiderkogge Hem om veel geld te besparen

HEM – De ondernemers op bedrijventerrein Zuiderkogge in Hem en langs de aangrenzende Elbaweg kunnen veel geld besparen op hun energieverbruik. Als zij gezamenlijk ruim vijftien miljoen euro steken in zonnepanelen en andere energiemaatregelen, verdienen zij dit gemiddeld in acht jaar terug waarna de winstmeter gaat oplopen.

Dit blijkt uit een scan die onderzoeksinstituut TNO heeft gemaakt in opdracht van de nieuw opgerichte werkgroep Duurzaamzuiderkogge. In deze groep zitten vertegenwoordigers van gemeente, provincie en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, en de vier lokale ondernemers Bonne Boots, Nannie Tensen, Rowena Zuijderhoudt en Jos Broersen.

Becijferd is wat het kost en oplevert als de bedrijven in Hem investeren in ledverlichting, zonnepanelen, warmtepompen, dak- en gevelisolatie, dubbel glas en warmte-terugwininstallaties. Met de aanschaf van zonnepalen is het grootste bedrag gemoeid, namelijk ruim elf miljoen. Hiermee is – met een jaarlijkse opbrengst van ruim 1,3 miljoen – ook het meeste te winnen.

Milieuwinst
Naast de energie- en daarmee geldbesparing zorgen de onderzochte maatregelen er samen voor dat jaarlijks 4.991 ton minder CO2 wordt uitgestoten. TNO heeft gekeken naar de oppervlakte, het stroomgebruik en de omzet van de bedrijven, het type bedrijven, en wat er al aan zonnepanelen ligt. De basis zijn globaal en op basis van de huidige situatie. Als de overheid CO2 gaat belasten, wordt de besparing nog veel groter.

Geïnteresseerde ondernemers kunnen een mail sturen naar duurzaam- zuiderkogge@gmail.com om te onderzoeken wat dit voor hun afzonderlijke bedrijf betekent.

Inhuur adviseur
Voor de uitvoering wordt ondernemers gevraagd om mee te betalen voor de inhuur van een adviseur die per bedrijf exact in kaart gaat brengen welke maatregelen precies genomen moeten worden.

Dit staat los van de kosten van de maatregelen, waarvoor men dan gezamenlijk gaat inkopen om een scherpe offerte te krijgen. Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om warmte dat het ene bedrijf produceert direct te gebruiken voor een ander bedrijf op Zuiderkogge.

Ook bedrijven in Hem-Venhuizen buiten Zuiderkogge en Elbaweg mogen meedoen als zij willen. De gemeente steunt de werkgroep en heeft een milieuambtenaar aan dit project gekoppeld als ondersteuning.

Subsidie
Het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord wil vijftig procent van de kosten van de inhuur van de adviseur betalen als de ondernemers meedoen.

[signiff]

Reageer op dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.