Doortrappen fietstips voor de oudere fietsers

ENKHUIZEN – Op een verkeersluwe weg kan je vaak 2-aan-2 fietsen. Het kan voorkomen dat je wordt ingehaald door andere weggebruikers of dat ze je tegemoetkomen. Door te ‘ritsen’ kan je op een veilige manier achter elkaar gaan fietsen. De fietsers die aan de binnenzijde van de weg fietsen (= langs de berm) duwen minder hard op de pedalen. Daardoor komt er meer ruimte tussen die fietsers en hun voorgangers. De fietser aan de buitenkant (=kant van de weg) gaat achter de fietser rijden waar hij/zij naast rijdt. Na het passeren van de andere weggebruiker kan je weer 2-aan-2 gaan fietsen.

Digitale aanrader: Welk type fiets past bij jou? Een stadsfiets, sportieve fiets, met een lage instap of kies je voor een driewieler? Ga naar de Keuzewijzer Fiets en doe de test. Het kost je 10 minuten van je tijd en met het persoonlijke advies maak jij een goede keuze! https://doortrappen.tjojs.nl/

Week 30 (26 juli)

Doortrappen fietstip: verkeersobstakels

Roep ‘paaltje’ als je een verkeersobstakel nadert. Bijvoorbeeld fietspalen, verkeersdrempels, betonblokken of varkensruggen. Wijs het verkeersobstakel aan. Gebruik bij ieder verkeersobstakel de term ‘paaltje’ om verwarring en onduidelijkheid te voorkomen. Andere fietsers in de groep volgen dit voorbeeld. Zij roepen ook ‘paaltje’ en wijzen het verkeersobstakel aan zodat iedereen weet dat er een verkeersobstakel volgt. Als de weg te smal wordt, moet je achter elkaar gaan fietsen.

Digitale aanrader: Welke remmen in welke situatie? In deze film laat TestKees van de Fietsersbond zien welk type remmen er zijn en hoe je ze zo goed mogelijk kunt gebruiken om veilig tot stilstand te komen.

Week 31 (2 augustus)

Doortrappen fietstip: (e-)fiets kopen? Let op!

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een e-bike? De fietsenmaker informeert je over de plek van de accu en van de motor. Deze zijn bepalend voor de actieradius, de stabiliteit en de manier van opladen van de e-bike.

Digitale tip: een middenmotor of een voorwielmotor?

Week 32 (9 augustus)

Doortrappen fietstip: gebruik een fietstas. Een tas aan je stuur is gevaarlijk. Doe een tas achterop onder de snelbinders, gebruik een fietstas of rugzak.

Digitale tip: Omkijken en afslaan.

Veilig blijven fietsen: hoe opletten bij omkijken en afslaan. Het programma Doortrappen brengt je verder. En zorgt ervoor dat je langer veilig kunt blijven fietsen.

Week 33 (16 augustus)

Doortrappen fietstip: driewieler

Vind je het lastiger om goed balans te houden en vertrouw je soms niet op je fiets met twee wielen? Wordt een overstapper! Probeer eens een driewieler met twee wielen voor, of achter.

Digitale tip: Veilig op- en afstappen

 

Week 34 (23 augustus)

Doortrappen fietstip: tegenligger

Roep ‘tegen’ als een overige weggebruiker je tegemoet komt rijden. Bijvoorbeeld een andere fietser, scooter of auto. Andere fietsers in de groep volgen dit voorbeeld en roepen ook ‘tegen’ zodat iedereen weet dat er een tegenligger aankomt.

Digitale tip: Overzicht en schrikken

Veilig blijven fietsen: hoe houd je overzicht in het verkeer?