11.4 C
Enkhuizen
25 oktober 2020 09:49
Enkhuizen Actueel

Foto: Pixabay

Algemeen

Doorstart voor Seniorenschool Enkhuizen

ENKHUIZEN – In samenwerking met Welwonen verkent de Westfriese Bibliotheken momenteel de mogelijkheden om een doorstart te realiseren voor de Seniorenschool/Cursusplein bij de Stichting Westfriese Bibliotheken. Gonnie Lubbers tijdelijk aangesteld als programmamaker om te onderzoeken in welke vorm de Seniorenschool/Cursusplein in stand kan worden houden voor de gemeente Enkhuizen. Gonnie Lubbers is de voormalige coördinator van de volwasseneneducatie bij Welwonen. 

1+1

In december 2019 kondigde de Gemeente Enkhuizen bezuinigingen aan op de toekomstige welzijnssubsidies. Voor Welwonen werd al gauw duidelijk dat er voor het Cursusplein en daarmee de Seniorenschool een externe overnamepartij moest worden gezocht. Bij de bezuinigingen op welzijn gold als uitgangspunt dat de meest kwetsbaren in Enkhuizen moesten worden ontzien. De doelgroep die bij de Seniorenschool cursussen volgt, wordt over het algemeen niet kwetsbaar genoemd, maar eenzaamheid ligt wel altijd op de loer. Welwonen is daarom voor deze Enkhuizers blij dat zij elkaar mogelijk vanaf 2021 via een educatieprogramma van Stichting Westfriese Bibliotheken kunnen blijven ontmoeten.

Stichting Westfriese Bibliotheken heeft als doel om participatie en zelfredzaamheid te stimuleren door middel van activiteiten voor de lokale gemeenschap. Ontmoeting, persoonlijke ontwikkeling en digitale vaardigheden staan centraal. Belangrijk daarbij is de samenwerking met andere maatschappelijke en culturele organisaties. De doelstellingen van Welwonen en de Stichting Westfriese Bibliotheken liggen op het vlak van volwasseneneducatie in elkaars verlengde. Er is ze dan ook alles aan gelegen om de ervaringen en het netwerk dat al opgebouwd is zoveel mogelijk in stand te houden zodat Enkhuizen de mogelijkheden voor volwasseneneducatie kan behouden.

Goud en zilver

Binnen dit kader zal het programma met de werktitel ‘Goud en Zilver’ worden onderzocht. Het programma richt zich op volwasseneneducatie in de breedste zin van het woord. Nagegaan wordt hoe een breed georiënteerd aanbod kan worden ontwikkeld dat bij voorkeur bestaat uit een mix van:

  • een cursusprogramma voor volwassenen waarbij docenten lesgeven
  • een programma van workshops, lezingen en andere kortdurende activiteiten die vanuit de Bibliotheek opgezet zijn
  • en de kenniskring, waarbij de deelnemers zelf de gespreksonderwerpen aanreiken en de bijeenkomsten zelfstandig draaien.

Het streven is om eind december een programma samengesteld te hebben waar de Enkhuizer gemeenschap zich in het nieuwe jaar voor aan kan melden.

Reageer op dit onderwerp