Deze zes Westfriese Bibliotheken openen weer de deuren

ENKHUIZEN – De Westfriese Bibliotheken openen vanaf woensdagmiddag 27 mei weer zes vestigingen: Stede Broec, Enkhuizen, Hoogkarspel, Opmeer, De Goorn en Medemblik. Op de maandag ervoor organiseren ze een Terughaalactie voor uitgeleende boeken. Deze boeken gaan alvast in quarantaine zodat ze snel weer uitgeleend kunnen worden.

Een bezoek aan de bibliotheek is anders dan je gewend bent. De diensten, voorzieningen en openingstijden zijn beperkt vanwege coronamaatregelen. Zo krijgen alleen leden toegang. De bibliotheek valt namelijk tijdelijk terug op alleen de uitleenfunctie, op basis van zoveel mogelijk contactloze zelfbediening. Wie niet lid is kan voor het bezoek online een abonnement regelen en zo toch snel gebruik maken van de collectie. Voorzieningen zoals de leestafel, computers, internet, printer, toiletten en koffie blijven voorlopig buiten gebruik. Voor activiteiten op gebied van taal, computer en persoonlijke ontwikkeling biedt de bibliotheek online alternatieven.

Dankzij de hulp van vrijwilligers kunnen er al zes vestigingen open voor gemiddeld drie dagen per week. Om het aantal bezoekers te doseren maakt de bibliotheek gebruik van verplichte winkelmandjes, met dank aan supermarkt Jumbo Zwaagdijk. Het beschermingsmateriaal voor de vestigingen is mede mogelijk gemaakt door Univé Noord-Holland. In de bibliotheken zijn looproutes uitgezet om ervoor te zorgen dat bezoekers zich op hun gemak voelen.

Tijdens de coronasluiting kon je boeken gratis aan huis laten bezorgen. Vanwege het grote succes (2500 bestellingen) blijft deze dienst voorlopig beschikbaar voor wie niet zelf naar de bibliotheek kan komen. De bibliotheek hoopt dat de meesten mensen daarentegen hun boeken nu zelf op komen halen. Om dit makkelijker te maken kun je boeken vooraf klaar laten zetten in een tas die je alleen nog af hoeft te halen.

De bibliotheek deelt op de website hoe je je bezoek aan een vestiging van huis uit al goed kan voorbereiden: houd je ledenpas bij de hand, bestel zoveel mogelijk je boeken van tevoren en check voor vertrek je bibliotheekzaken online.
Zie: westfriesebibliotheken.nl.