Dela wil Yarden overnemen, cliënten hoeven niet meer bij te betalen

ENKHUIZEN – Het is algemeen bekend dat Uitvaartbedrijf Yarden er financieel slecht voor staat, Yarden verkocht veel uitvaartverzekeringen die in natura betaald worden, er wordt dus geen geld uitgekeerd, maar Yarden betaald alle kosten. Maar in de loop der jaren zijn uitvaarten een stuk duurder geworden zodat Yarden in de financiële problemen is gekomen en de cliënt zelfs moest bij betalen om te kunnen worden begraven of gecremeerd te worden.

Nu heeft concurrent DELA een overname bod gedaan op Yarden, als het ACM met de overname instemt krijgt Yarden een flinke kapitaalinjectie zodat de klanten van Yarden niet meer hoeven bij te betalen als zij een polis hebben die in natura uitkeert.

Bij betalen

Mocht het ACM problemen hebben met de aangekondigde overname van Yarden dan zal vanaf 1 januari 2020 ruim 380.000 polissen van cliënten van Yarden worden bevroren, en dat houdt in dat als de begrafenis van iemand met een uitvaartpolis bij Yarden komt te overlijden niet alles meer gedekt wordt door Yarden. Yarden moet dit doen in opdracht van de toezichthouder DNB omdat de financiële buffers van het bedrijf lang niet genoeg zijn om de verplichtingen van het bedrijf na te kunnen komen.

Yarden zelf geeft vooral de sterk gestegen kosten van een begrafenis de schuld maar ook de extreem lage rente stand waardoor beleggingsopbrengsten ver achterblijven wij wat berekend was.

[signoff]