De Mercury kan bijna terug naar Enkhuizen

ENKHUIZEN – Het onderhoud aan de  Mercury, de 28 meter langer klipper van de scoutinggroup in Enkhuizen begint ondertussen al aardig op te schieten. De klipper die als bouwjaar 1912 heeft wordt gebruikt als varend clubhuis van de scoutinggroep en was aan ernstig bodemherstel toe.

Vrijwilligers reizen al maandenlang wekelijks heen en weer naar de werf in Harlingen waar de klipper ligt om het onderhoud te bewerkstelligen. De problemen die begonnen toen het schip tijdens de laatste werfbeurt was gezonken gaan gepaard met een kostenplaatje van ruim 92.000 euro. Via fondswerving probeert de groep enthousiastelingen dit geld bij elkaar te krijgen en dat schiet al lekker op. Momenteel staat de teller alweer op 63.825 euro. Dat is zo’n 69% van het benodigde bedrag. (Tekst loopt door onder foto’s)

Het onderhoud en bodemherstel gaat zo voorspoedig dat de Mercury klaar is om gestraald te worden, elk stukje roest zal onder handen worden genomen waarna vervolgens het geheel in primer/verf zal worden gezet. De tijd van bikken, slijpen, sjouwen, schuren, lassen, opruimen en nog veel mee is voorbij. Het moet eerst lelijker worden om op te knappen zegt men vaak en dat blijkt ook nu weer van toepassing.

Zodra de Mercury in de primer is gezet volgt de toch retour naar Enkhuizen alwaar de klus verder afgerond zal worden. Voorlopig zal er nog wel hard gebuffeld moeten worden om alles weer in goede staat te krijgen maar vanaf nu ziet de Mercury er na elk uurtje onderhoud weer een stukje beter uit.

[signoff]

 

 

 

Reageer op dit onderwerp