Dan maar een strafblad, zeggen vuurwerkfanaten, ‘ik koop het wel in het buitenland’

ENKHUIZEN – Aankomende vrijdag gaat het  kabinet bekendmaken dat de verkoop van vuurwerk in de ban gaat dit jaar. Tijdens de jaarwisseling zal het dus stil zijn en geen pracht en praal aan de sterrenhemel.

Er was al een meerderheid in de Tweede Kamer voor een vuurwerkverbod en nu afgelopen maandagmiddag de VVD zich ook achter de meerderheid schaarde kan het kabinet er niet meer om heen. Eerder riep de zorg, de politie, de Veiligheidsregio’s en de burgemeesters al op om een algeheel vuurwerkverbod in te voeren.

Strafblad..

Veel positieve reacties op het besluit maar ook veel boze reacties op de sociale media, reacties van ‘ze pakken weer een traditie van ons af’,  ‘de jankers winnen weer’, en ‘ik haal het wel in Duitsland of België op,’ zijn veel gelezen reacties.. En daar wringt de schoen, als het verbod is ingesteld en je gaat toch vuurwerk halen in het buitenland dan bega je geen overtreding maar een misdrijf, zeker als je meer dan 25kg vuurwerk in je auto vervoerd, dat geldt ook als je bv met meerdere personen vuurwerk gaat halen, je mag niet meer dan 25kg vervoeren, dus niet 3 of 4x 25kg..

Het Openbaar Ministerie voert sinds de afgelopen jaarwisseling een streng beleid voor diegenen die illegaal vuurwerk uit het buitenland halen, zeker als dit zwaar vuurwerk is. Overtreders komen er niet vanaf met een lichte straf, maar kunnen zelfs een gevangenisstraf krijgen. Op de handel maar ook op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.

De OM-parketten maken zelf bekend of er (super)snelrechtzittingen binnen hun arrondissement plaats zullen hebben.

Strafblad blijft je achtervolgen

Een strafblad blijft je de rest van je leven achtervolgen. Bijvoorbeeld bij de koop van een woning of een auto, met een strafblad zijn de banken zeer argwanend om een hypotheek of lening te verstrekken. Maar ook bij het solliciteren blijft een strafblad je achtervolgen, een werkgever vraagt vaak om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en met een strafblad kan het zijn dat je die dan niet krijgt.  Bij een VOG-aanvraag wordt onderzoek gedaan naar uw justitiële verleden. Daarbij wordt het belang van de aanvrager afgewogen tegen het risico voor de samenleving. Hierbij wordt ook gekeken naar het doel van de aanvraag. Als u wel een strafblad heeft, dan zijn terugkijktermijnen.

De oproep van de Veiligheidsregio om het gewoon een jaartje over te slaan zal bij velen tegen dovemansoren zijn gericht is de verwachting. De politie zal voor en tijdens de jaarwisseling een drukke periode krijgen.

Reageer op dit onderwerp