Coronateststraat geopend voor mensen met klachten

ZWAAG – Op 2 juni heeft de GGD heeft samen met brandweer en gemeente Hoorn samengewerkt om de locatie in Zwaag klaar te maken voor het testen op woensdag 3 juni. De teststraat in Zwaag is ingericht met onder andere bewegwijzering, afzetting, elektronica en testfaciliteiten. Verdeeld over de twee testlocaties verwacht de GGDNH op 3 juni in totaal meer dan 200 personen voor een coronatest.

Vandaag zijn de eerste 70 personen getest, bij de test wordt met een wattenstaafje slijm uit keel en de neus gehaald, vooral het slijm dat uit de keel wordt gehaald is voor sommigen wel even een gevoelig momentje omdat ze vrij ver met het wattenstaafje in de keel gaan.

Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten, zoals koorts, hoesten en/of verkoudheid, zich aanmelden voor een test. Een uitbreiding van het testen en – bij besmetting – een bron- en contactonderzoek is van groot belang om het coronavirus de komende tijd onder controle te krijgen en houden. Deze testen en bron- en contactonderzoeken worden door de GGD uitgevoerd. De afgelopen weken heeft GGD Hollands Noorden zich voorbereid op deze uitbreiding van testen en onderzoeken.

Uitbreiding personeel

De uitbreiding van testen en onderzoeken vraagt om een uitbreiding van personeel. Vanaf juni staat een team met tientallen GGD-medewerkers klaar om iedereen met klachten te testen. De komende tijd wordt het GGD-team fors versterkt met personeel waarvan de werving al loopt.

Na een positieve test start  de GGD onmiddellijk het bron- en contactonderzoek. De duur van het onderzoek varieert en is afhankelijk van het aantal sociale contacten dat een persoon heeft gehad. De gemiddelde tijd per onderzoek is landelijk op 8 uur ingeschat verspreid over meerdere dagen.

Aanmelden voor een test

Om een testafspraak te maken is een landelijk gratis telefoonnummer beschikbaar. U belt met 0800-1202, dit nummer is zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt. Bekijk voor meer informatie het landelijke nieuwsbericht van het Ministerie van VWS.