Coronacrisis voor velen merkbaar in het loonzakje, geen salarisverhoging dit jaar

ENKHUIZEN – Een krimp van vele procenten van de economie staat ons te wachten de aankomende 2 kwartalen, bedrijven die op omvallen staan, het Rijk dat een begrotingstekort van 92 miljard euro voorziet en wellicht nog hoger ook, en dat gaan velen voelen in het loonzakje.

De cao-besprekingen liggen door de coronacrisis stil en als ze weer worden opgestart is het voor de werkgevers een uitgesproken zaak dat er geen loonsverhoging gaat komen, meldt de NOS.

“De pijn zal voor een deel gevoeld worden door werknemers”, zegt Raymond Puts, directeur van werkgeversorganisatie AWVN. “Bedrijven hebben te maken met vraaguitval. We moeten alles op alles zetten om banen te behouden. Salarisverhogingen worden echt een moeilijke zaak, het is reëel om te stellen dat het richting nul gaat.”

De sectoren waar nog een CAO voor moet worden afgesloten zijn o.a. de bouw, glastuinbouw, drogisterijen, apotheken en de doe-het-zelfbrance.

Volgens de werkgevers is er teveel onzekerheid over de impact van het coronavirus, voor de uitbraak van het coronavirus werden er maandelijks tientallen cao’s met gemiddeld 3% loonsverhoging afgesloten. Volgens vakbond FNV blijft de eis van 5% loonsverhoging gewoon staan en gaat ook gewoon worden meegenomen in de cao-besprekingen. Zakaria Boufangacha, de cao-coördinator van het FNV zegt tegen de NOS: “Het is van belang voor de economie dat werknemers koopkracht behouden. Er zijn genoeg sectoren waar het goed gaat. Bij sectoren waar het minder gaat, zullen we in overleg met werkgevers kijken wat mogelijk is.”