Coronacrisis noopt Connexxion tot inzet meer bussen

ENKHUIZEN – De OV-bussen in Noord-Holland gaan vanaf 1 juni 2020 vaker rijden om de groeiende stroom reizigers veilig te vervoeren. Connexxion voert de dienstregeling weer op naar een normale zomerdienstregeling.

Vanwege het coronavirus gelden er extra maatregelen. Het openbaar busvervoer is alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen en vanaf 1 juni is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht (13 jaar en ouder).Ook bij deze normale zomerdienstregeling is de capaciteit beperkt. In de bus zijn veel minder staan- en zitplaatsen beschikbaar (ongeveer 40%) om ervoor te zorgen dat de reizigers voldoende afstand kunnen houden van elkaar.

Opbouw dienstregeling

De provincie is opdrachtgever voor het openbaar busvervoer in Noord-Holland (behalve in de regio Amsterdam). Connexxion gaat de dienstregeling de komende tijd uitbreiden, dit verschilt per regio.

Tijdlijn busvervoer Connexxion per regio.
Tijdlijn dienstregeling Connexxion vanaf 1 juni (klik op de afbeelding om een grotere versie te openen, pdf, 394,31 kB).

In de regio Gooi en Vechtstreek rijden vanaf 1 juni de bussen volgens de zomerdienstregeling, met versterking van 2 scholierenlijnen tot aan de zomervakantie.

In de regio Haarlem-IJmond rijden de bussen tot 8 juni volgens de huidige afgeslankte dienstregeling, met versterking op tijden of buslijnen waar het aantal reizigers toeneemt en het daardoor te druk wordt in de bus. Vanaf 8 juni rijden de bussen volgens de zomerdienstregeling.

In de regio Noord-Holland Noord (de Kop, West-Friesland en regio Alkmaar) rijden de bussen tot 5 juli volgens de huidige afgeslankte dienstregeling, met versterking op tijden of buslijnen waar het aantal reizigers toeneemt en het daardoor te druk wordt in de bus. In overleg met de middelbare scholen rijden er ook weer bussen op de scholierenlijnen. Vanaf 5 juli rijden de bussen volgens de zomerdienstregeling. Naar verwachting rijden er dit zomerseizoen geen strandlijnen (dit zijn geen noodzakelijke reizen).

De geldende dienstregeling en actuele reisinformatie staan op de website van Connexxion en in de reisplanners. Verder rijden er tot 17 augustus 2020 (einde van de zomervakantie) geen buurtbussen.

Regels

Voor het gebruik het openbaar vervoer gelden strikte regels. Zo is het voor reizigers (van 13 jaar en ouder) verplicht om een mondkapje te dragen. Ook is het openbaar vervoer in deze bijzondere periode alleen voor noodzakelijke reizen en niet als uitje. Reizigers wordt gevraagd zoveel mogelijk buiten de spits te reizen en drukke plekken te vermijden. Alle landelijke afspraken staan in het protocol Verantwoord blijven reizen in het openbaar vervoer (pdf, 179,48 kB.