Enkhuizen Actueel

Foto: Wim Langbroek

Bedrijven

Corona zorgt voor 50% meer omzet voor uitvaartkisten onderneming Bogra “de dip volgt in de nabije toekomst”

ENKHUIZEN – Vanuit het niets houdt de Corona crisis Nederland opeens al wekenlang in zijn greep. We zagen en lazen de problemen in het verre oosten in de krant en in het online nieuws maar hadden toch altijd het idee van een “ver van mijn bed show”, totdat de eerste gevallen van besmetting ook opeens in Nederland aanwezig waren.  

Maatregelen die getroffen zijn om de verspreiding en de gevolgen daarvan geleidelijk laten te verlopen zijn door het kabinet in gang gezet en zetten veel ondernemers voor hoofdbrekende dilemma’s om het hoofd boven water te houden in deze ongekende tijden.

Met momenteel per week meer dan 2000 doden dan dat er gebruikelijk is in deze tijd van het jaar draaien alle bedrijven die hun business hebben omtrent de uitvaart van mensen meer dan overuren. Tal van bedrijven sluiten door de door de overheid opgelegde beperkingen maar een ander haalt hier juist zijn brood vandaan.

In een interview met Enkhuizen Actueel laat directeur Jildert Steenbeek van “Bogra Uitvaarkisten B.V” weten dat vanaf de laatste week van maart de productie van de uitvaartkisten opeens met zo’n 40 tot 50% opgeschroefd moest worden. “Dit vergt grote organisatorische aanpassingen” laat Jildert aan Enkhuizen Actueel weten. “Vanuit het reguliere productieproces werd de vraag naar uitvaartkisten vanaf de laatste week van maart opeens met zo’n 40 to 50% verhoogd en momenteel zit hier nog geen daling in”.  Qua capaciteit zet Bogra alle zeilen bij maar het blijft spannend of ook alle toeleveranciers aan hun verplichtingen kunnen blijven voldoen “Wat dacht je bijvoorbeeld van katoen dat uit Azië moet komen waar momenteel alle productie stil legt door de Corona problemen? “

Dat dit niet allemaal zonder slag of stoot gaat laat niet te wensen over, een gedeelte van het kantoorpersoneel werkt momenteel van huis uit maar over de grote linie is Bogra een productiebedrijf waar vanaf de fabriek gewerkt dient te worden. Doordat er in andere sectoren door de crisis minder werk is, dient er zich momenteel voldoende nieuw personeel aan waarmee een avond ploeg kon worden opgezet om in de huidige behoefte te voorzien.

Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt, omdat er immers geen vertraging kan optreden in de levering van de kisten heeft het bedrijf inmiddels al opgeschaald van een “normale” werkweek naar diensten van 6:00 tot 23:00, maar nog blijft het aanpoten voor het personeel om aan de vraag te kunnen voldoen. Doordat de uitvaarten somber en eenvoudig worden gehouden, ziet Bogra dat terug in haar afname. Er worden relatief meer eenvoudigere en goedkopere kisten afgenomen dan normaal.

Wel voorziet de directie in de huidige supersnelle vraag van nu ook een dip in de nabije toekomst, “een uitvaartkist die we nu extra produceren is er ééntje die we over een aantal jaren niet meer hoeven te maken”. We moeten als organisatie heel goed de piek nu opvangen maar ons ook realiseren dat we snel terug schalen.

Groei en bloei, en dood en verderf. Het staat allemaal dicht bij elkaar maar vooralsnog zet Bogra Uitvaartkisten alle zeilen bij om zo snel mogelijk in ieders behoefte te voldoen en kunnen de klanten blijven rekenen op haar leverancier.

Reageer op dit onderwerp

Uw banner hier?Uw banner hier?