Contactlenzen

Heb jij een correctie nodig voor je ogen omdat je alles slechter ziet? Dan kun je voor lenzen kiezen als je liever geen bril draagt. Lenzen kun je namelijk bestellen in verschillende soorten. Je hebt namelijk zachte lenzen, harde lenzen en nachtlenzen.

Als we kijken naar de zachte lenzen dan heb je hier vier verschillende soorten in, namelijk de jaarlenzen, maandlenzen, weeklenzen en daglenzen. Waar vroeger de jaarlenzen de meeste verkochte zachte lenzen waren zie je tegenwoordig dat deze nog maar sporadisch worden verkocht. Men kiest tegenwoordig veel meer voor maandlenzen, weeklenzen of daglenzen.

Het grote voordeel van zachte lenzen waarvan het vervangingstermijn korter is t.o.v. jaarlenzen is dat deze veel hygiënischer zijn in het gebruik. Als je maandlenzen gebruikt dan vervang je deze om de 30 dagen. De maandlenzen zijn niet duur in aanschaf en ze vergen normaal onderhoud. Weeklenzen zijn iets duurder dan maandlenzen maar zitten vaak beter en zijn hoog zuurstofdoorlatend. Daglenzen zijn het duurste maar geven wel het meeste comfort, want ze zijn ontzettend dun, waardoor je ze niet voelt zitten. Ook zitten daglenzen per stuk verpakt in een blister met inzetvloeistof, waardoor je geen extra flessen lenzenvloeistof hoeft aan te schaffen.

Zowel Daglenzen, weeklenzen als maandlenzen worden in sferische, torische als multifocale lenzen geleverd. Sferische lenzen zijn lenzen voor personen waarbij de krommingen in het oog overal gelijk zijn. Torische lenzen zijn voor personen waarvan de krommingen in het oog niet in alle richtingen gelijk zijn (astigmatisme). Multifocale lenzen draag je als je zowel op afstand als dichtbij een correctie nodig hebt. Vaak ga je multifocale lenzen dragen rond de leeftijd van 45 jaar, want rond deze leeftijd leveren de ogen niet genoeg vermogen meer om voldoende op korte afstand te kijken en ontstaan er dus leesproblemen.

Ook zijn er nog andere lenzen varianten te krijgen, denk maar eens aan kleurlenzen, die kunnen zowel zonder sterkte als met sterkte geleverd worden. Wist je trouwens dat er ook meekleurende lenzen bestaan? Deze lenzen worden automatisch donkerder en weer licht, dit is afhankelijk van de hoeveelheid licht die er op de lenzen invalt.

Heb je eenmaal lenzen aangeschaft, dan dien je deze te verzorgen met een Lenzenvloeistof. Zo is er lenzenvloeistof voor zachte lenzen, maar ook lenzenvloeistof voor harde lenzen en nachtlenzen verkrijgbaar.

Al met al is er voor iedereen wel een geschikte lens te vinden.