Commotie over lama’s, Hertenkamp legt de beslissing uit

ENKHUIZEN – Er is de laatste dagen veel commotie ontstaan over het toekomstig gedwongen vertrek van de lama’s in het Hertenkamp van Enkhuizen, een boel mensen hebben binding met de beestjes die het veld moeten ruimten. Hertenkamp Enkhuizen legt het uit.

“Beste mensen, wat een commotie is er ontstaan over het vertrek van de lama’s. Begrijpelijk, want de betrokkenheid is groot.

Zonder een nieuwe discussie uit te willen lokken, proberen we deze keer iets meer uit te leggen over de financiën, daar wordt veel naar gevraagd.

Het gaat echt over groot geld. De jaarlijkse kosten van één lama zijn gemiddeld € 2.000, hoofdzakelijk voor het voer, de verzorging, de medicatie en de dierenarts). De arts is nodig bij elke behandeling van de lama’s, want ze zijn niet hanteerbaar en halstertam. Die medische verzorging is bij de lama’s hoog nodig, maar ook hiervoor ontbreekt op dit moment het geld.

De lama’s kosten dus met zijn vijven structureel € 10.000 per jaar. Als we er voor het gemak van uitgaan, dat de lama’s nog vijf jaar bij ons zouden zijn, dan komt het bedrag uit op € 50.000.

Daar bovenop komt nog het extra jaarlijks onderhoud voor de weiden. Iedereen kan zich de modderpoel tussen de herfst en het voorjaar nog wel herinneren (zie foto)? Dat willen we natuurlijk niet meer terug.

We hebben verschillende sponsors gesproken, want ons wensenlijstje is lang. Maar voor dit bedrag staan de sponsors niet in de rij, het wordt niet eens een korte rij…

Dan liever naar Brabant, voor een goede toekomst.”