Enkhuizen Actueel

Column

Column Tom Beuker: ‘De kracht van het collectief’

In tijden als deze met veel onzekerheid m.b.t de ontwikkeling van het coronavirus, ben ik altijd blij dat ik in Nederland mag wonen. Een land met een van de beste gezondheidszorg ter wereld en een sociale zekerheid waar menigeen in de wereld jaloers op is. Iets wat wij als collectief hebben opgebouwd, dat mag wel vaker worden gezegd naar mijn idee.

Toch hebben we als collectief de laatste decennia flink onder druk gestaan vanwege o.a. het neoliberale gedachtegoed om alles aan de ‘markt’ over te laten en de verdere individualisering van onze samenleving. Voorbeelden als de complete flexibilisering van onze arbeidsmarkt, waardoor met name mensen met een lagere opleiding en jongeren weinig tot geen garanties hadden door payroll, uitzend en 0-urencontracten. Ook de opkomst van onbedoelde ZZP’ers en mensen die zonder enige garanties bij platformen werken als Temper/Deliveroo zijn hier helaas voorbeelden van.

Gelukkig lijkt deze periode langzaamaan op zijn retour en is het verlangen naar meer zekerheid en collectieve regelingen. Precies de koers die naar mijn inziens de beste weg is om Nederland verder vooruit te helpen in de uitdagingen waar we voor staan. Denk hierbij aan o.a. de vergrijzing en verduurzaming van onze maatschappij.

Mooie voorbeelden hiervan vind ik de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP en betere bescherming van flexpersoneel door de wet arbeidsmarkt in balans(WAB). Dit zijn de eerste stappen richting meer garanties en zekerheid voor iedereen, helaas zijn we er nog niet er is mijn inziens meer nodig!

Probleem hierbij is dat veel werknemers en ZZP’ers slecht georganiseerd zijn in Nederland. Vakbonden verliezen al jaren leden en zijn niet meer zo krachtig als in het verleden. In tegenstelling tot beroepen als piloten en medisch specialisten die juist zeer goed georganiseerd zijn met sterke belangenverenigingen….. Hoe komt het dat zij juist wel goed georganiseerd zijn en ‘Jan Modaal’ niet??

Hier heb ik niet een direct antwoord op maar uiteraard wel een advies, namelijk stemmen op de PvdA (uiteraard :p) en lid worden van een vakbond/belangenvereniging. Mocht degene die er zijn je niet aanstaan kan je er altijd één zelf beginnen. Dat zie ik bijvoorbeeld bij mijn eigen werkgever, daar hebben collega’s een eigen belangvereniging opgericht, is ook prima.

Kortom laten we voor het collectief blijven kiezen en niet alleen voor jezelf. Een voorbeeld wat ik helaas vandaag een den lijve heb mogen ondervinden, lege schapen in een supermarkt vanwege hamstergedrag wat niet nodig is…. dat is naar mijn inziens niet collectief! Laten we vooral de komende periode het hoofd koel houden en Nederland draaiende houden, daar hebben we iedereen bij nodig!

Tom Beuker

Reageer op dit onderwerp

Uw banner hier?Uw banner hier?