Enkhuizen Actueel

Column

Column: Doe sociaal, koop lokaal. Hoezo dan?

ENKHUIZEN – Ik wordt er zo langzamerhand niet goed van, ik kan geen Enkhuizer informatie- of nieuws pagina bekijken of ik wordt opgeroepen om de lokale ondernemer te steunen. Hoe meer hoe beter . . . doe sociaal en koop lokaal, maar hoezo dan wil ik nu dan wel eens weten.

In de tijd dat er van Corona nog geen sprake was en alles nog koek en ei was kon de lokale ondernemer mij niet luchten of zien als ik hulp nodig had. Waarom zal ik dan nu alles wat in mijn vermogen ligt doen om de lokale ondernemen te steunen? Ik wil zo vrij zijn om hieronder enkele voorbeelden te geven van vóór de Cornona crisis en besef mijzelf hierbij terdege dat dit niet alle ondernemers betreft.

Zaak 1: Ik heb een notaris nodig voor het opmaken van een document, uiteraard geef ik de opdracht graag uit aan een plaatselijke stadsgenoot. Maar als een goed en oprecht Nederlander doe ik aan een vergelijkend onderzoek en blijkt dat de concullega van de Enkhuizer notaris in een zeer nabij gelegen stadje hetzelfde document voor ruim 300 euro minder kan leveren. Laten we wel wezen, voor hetzelfde product is dit best een riant verschil. Maar omdat ik graag plaatselijk wil steunen neem ik nog eens contact op met “de” Enkhuizer notaris en meldt hem dat ik graag lokaal wil steunen maar dan wel voor het tarief van de buurgemeente.  U zult zelf al kunnen inschatten wat het antwoord van de desbetreffende lokale ondernemer was, anders had ik mijn betoog hierboven niet neergezet.

Zaak 2: Ik zou graag een luchtje aanschaffen voor mijn partner, eentje waarvan ik weet dat zij het echt heerlijk vind om op te spuiten en waar ik haar een groot plezier mee zou doen. Bij de plaatselijke ondernemen zou dit een kostenpost opleveren van 89 euro, terwijl als ik dit online zou bestellen slechts een kostenpost zou zijn van 35 euro inclusief bezorgingskosten. Dit verschil was mij echt te veel, ik heb de plaatselijke ondernemer hier nog op aangesproken en begrijp echt alle extra lasten van huur van het pand enz, enz, enz. Maar na mijn betoog kon er geen euro vanaf. Sorry, maar voor dat verschil van 54 euro heb ik het toch maar gratis aan huis laten bezorgen. Als de plaatselijke ondernemer hier nou ook maar iets in mee had willen gaan dan had dat niet nodig geweest.

Zaak 3: Een jaar eerder had ik maar liefst een bedrag van 1750 euro willen uitgeven voor een product waardoor ik beter zou kunnen horen. Na wat testen was gebleken dat mijn gehoor niet meer dat was zoals iemand van een jonge god van begin twintig. Maar dat is ook niet raar nadat ik ruim 30 jaar in de herrie van een papierdrukkerij had gewerkt. Uiteraard ging ik ook hiervoor weer eerst even langs bij een plaatselijke ondernemer. Wat schetst mijn verbazing echter. . . . . de desbetreffende ondernemer had geen tijd voor mij omdat hij nog aan zijn koffie zat. Of ik een kwartiertje later terug kon komen ? ? ? ? ? U begrijpt dat ik mijn te besteden bedrag dan maar bij een gehoorspecialist in het Streekhof heb uitgegeven, eentje die wel tijd had om mij te helpen en mij zelfs nog een bakkie koffie aanbood.

Bovenstaande is nog maar het topje van de ijsberg, maar ik ga er vanuit dat tal van inwoners soortgelijke ervaringen hebben gehad. Kan haast niet dat ik de enigste ben.
Doe sociaal en koop lokaal, ik lach erom. Voor de Corona crisis telde ik niet mee en nu bedelen om mijn klandizie. Ik vraag me af hoe snel dat weer over is als alles straks weer normaal is. Maar tot die tijd fiets ik liever even door naar het Streekhof waar er wel rekening met mijn wensen wordt gehouden.

En nogmaals, bovenstaande zal geen standaard zijn voor alle Enkhuizer ondernemers, maar degene die het betreft hebben het bij mij wel voor de rest verpest en dat komt nooit meer goed. Ik ben er wel klaar mee en fiets liever even om voor het gene dat ik nodig heb.

Reageer op dit onderwerp

Uw banner hier?Uw banner hier?