4.2 C
Enkhuizen
19 januari 2021 06:13
Enkhuizen Actueel

Column: Beter een goede buur dan een verre vriend “Corona”?

ENKHUIZEN – Weet je, een jaar of twintig terug leerde ik door omstandigheden eens mensen kennen die een eind bij mij vandaan wonen. Voor de vorm en om de privacy niet te schaden noem ik ze even Matt en Miranda.

Matt is een rasechte veeboer waarvan zijn lust en leven is het kweken van  blonde Aquitaine koeien en Miranda heeft zo haar eigen kinderboerderij aan huis met kippen, geiten en ander ongedierte dat de gemiddelde Nederlander niet in zijn tuin wilt terug vinden. Ondanks de afstand tussen Noord Holland en Brabant zijn we altijd contact blijven houden en als ik in de buurt ben ga ik even een bakkie doen en laat Matt trots nog eens de Aquitiane boerderij zien en Miranda haar eigen kinderboerderij aan huis.

Maar het maakt niet uit wanneer je komt je komt nooit ongelegen en de koffie staat altijd klaar. Wat een fijn stel mensen toch. Daarom was de schrik groot toen ik zo’n drie weken bericht kreeg dat Miranda (die al jarenlang een zwaar longpatiënt was) in kunstmatige coma werd gehouden op een IC vanwege een Corona besmetting. Dit zet je aan het denken en piekeren in deze onzeker tijd waarin het complete sociale leven stilstaat.  Hoe kan dat nou? Waarom zij? En ze was al longpatiënt, hoe loopt dit af?

Het verlossende telefoontje kwam vanavond, ondanks dat Miranda zwaar longpatiënt is en met een ziekte die zeer zeldzaam is heeft ze na een tweetal weken in coma en aan de beademing het leven weer opgepakt en kon deze week in luid applaus het ziekenhuis verlaten, de beelden laten niet te wensen over. Dit geeft hoop, voor alle Corona patiënten die de weg nog moeten gaan of ondertussen op de weg zijn. We hebben met zijn allen een lange weg te gaan maar het is niet uitzichtloos.

Ik heb een traantje weggepinkt toen een andere bekende uit het Brabantse landschap mij belde met dit goede nieuws. Beter een goede buur dan een verre vriend? Ik weet het niet, voor mijn buren heb ik nog nooit een traan hoeven laten maar vanavond voor mijn verre vriend(in) kon ik ze rijkelijk laten vloeien.

Reageer op dit onderwerp