Enkhuizen Actueel

Foto: Strijdbewijs.nl

Algemeen

Burgemeester staat stil bij bommardement op Enkhuizen

ENKHUIZEN – Precies vijfenzeventig jaar geleden werd de haven van Enkhuizen gebombardeerd waarbij 24 dodelijke slachtoffers te betreuren waren. Dit zou vandaag herdacht worden, echter door de verregaande maar broodnodige Coronamaatregelen is dit niet mogelijk. Burgemeester Eduard van Zuijlen laat onderstaande weten.

Vandaag is het 75 jaar geleden dat de haven van Enkhuizen werd gebombardeerd. Met 24 dodelijke slachtoffers tot gevolg. 23 van hen staan vermeld op de herinneringsplaquette. Leendert Schipper (nog) niet. Hij overleed – zo is inmiddels duidelijk geworden – later aan zijn verwondingen.

Vanavond zou in De Drom en bij de plaquette een herdenking plaatsvinden, zorgvuldig voorbereid door het 4/5 mei comité en enkele overlevenden en nabestaanden. Om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden is de herdenking afgelast. We moeten niet het leven van mensen van nu in de waagschaal stellen om de dood van mensen van toen te gedenken.


Maar wat betreur ik het dat we – al is de reden nog zo goed – niet gaan samenkomen. Om de verhalen te horen, de herinneringen te delen, de overlevenden en nabestaanden te laten merken dat zij niet vergeten zijn.
Het verloop van het virus is ongewis. Ieder woord over een mogelijke herdenking later dit jaar is daarom pure speculatie. Maar hoe dan ook komt het herinneringsmoment wat mij betreft alsnog. De slachtoffers van 15 maart – en ook de dode van het bombardement van 1940 – verdienen het, evenals hun nabestaanden en de mensen op wie de dag een onuitwisbare herinnering heeft gemaakt.

Opdat wij niet vergeten.
Voor meer info: https://www.strijdbewijs.nl/enkhuizen/enkhuizen.htm 

Reageer op dit onderwerp

Uw banner hier?Uw banner hier?