Foto: Nibbix Media

Bovenkarspel verliest in enkele minuten monumentale molen Ceres aan verwoestende brand

REGIO – Het lijkt een scene uit een oorlogsfilm, een zwartgeblakerde geraamte wat ooit de monumentale molen Ceres in Bovenkarspel was. De molen was een achtkantige stellingmolen-korenmolen aan de Broekerhavenweg in Bovenkarspel die vaak het toneel was van o.a. huwelijksvoltrekkingen.

Tot daar afgelopen Oudejaarsavond het noodlot toesloeg en de molen volledig uitbrandde. Mogelijke oorzaak, vuurwerk, maar om volledige zekerheid te krijgen zal er eerst onderzoek gedaan moeten worden.

Toen de brand werd ontdekt was de brandweer al na enkele minuten ter plaatste maar toen bleek al dat de molen niet meer gered kon worden, de brand was toen al uitslaand. Besloten werd om de belendende percelen nat te houden om zo te voorkomen dat deze ook zouden uit branden.

Brandweer Enkhuizen schiet te hulp

Met man en macht werd gewerkt om de omliggende panden te behouden, daarbij werd ook de brandweer uit Enkhuizen ingeschakeld die met de hoogwerker ter plaatse kwam om van bovenaf de brand te bestrijden.

Veel inwoners van Bovenkarspel kwamen op de brand af en zagen hoe in korte tijd hun geliefde Ceres tot de grond toe afbrandde. Veel kijkers vroegen zich direct al af of de molen herbouwd zou kunnen worden maar de molen is dusdanig verbrand dat die kans klein is.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp