Boeren op kosten gejaagd door ganzenbeheer

ENKHUIZEN – De provincie Noord-Holland heeft haar akkoord gegeven aan het nieuwe ganzenbeheerplan. Dit nieuwe ganzenbeheerplan zorgt er voor dat de boeren het eigen risico voor hun producten die worden aangetast door ganzen wordt verhoogd van 5% naar 20% en daarmee op hogere kosten worden gejaagd.

Lees ook: Boeren tegen ganzenplan Noord-Holland

LTO Noord is niet blij met de goedkeuring van de provincie aan deze plannen van de Faunabeheereenheid (FBE) en zegt dat de provincie haar ogen sluit voor de werkelijkheid en geen echte stappen wil nemen om de overlast van ganzen en de populatie van de hoeveelheid ganzen in Noord-Holland terug te brengen.

De FBE wil, om de ganzenpopulatie in de hand te houden, zich vooral gaan richten op het voorjaar wanneer de ganzen gaan broeden. LTO Noord had liever gezien dat het aanpassen van de winterrust als beleid werd ingevoerd. LTO Noord ziet een verdere toename van het aantal schadegevallen, dat in 2020 al was opgelopen naar ruim 9 miljoen euro, een stijging van 3 miljoen ten opzichte van 2019.

Lees ook: Bloemkooloogst deels verloren door ganzenpoep

Het nieuwe ganzenbeheerplan heeft een looptijd van 3 jaar, daarna zal het worden geëvalueerd en waar nodig worden aangepast. Voor LTO Noord is het dan al te laat en spreekt over een faillissement van het huidig beleid.

Naast LTO Noord, die ook in de FBE een stem heeft en onder protest heeft voorgestemd, zijn ook de Federatie Particulier Grondbezit en de Agrarische Collectieven onder protest akkoord gegaan met het ganzenbeheerplan.