11.9 C
Enkhuizen
25 oktober 2020 08:23
Enkhuizen Actueel

Gezondheid

Bloeiende Berken zorgen voor veel overlast bij hooikoortspatiënten

ENKHUIZEN – De Berken staan in bloei en zorgen voor een hoge concentratie aan pollen in de lucht, vooral ’s middags is de concentratie het hoogst. Vandaag staat er gelukkig weinig wind waardoor de verplaatsing van de pollen minder groot is dan afgelopen maandag. Ongeveer een miljoen mensen in Nederland heeft last van de pollen van de Berk.

Vooral nu tijdens de coronacrisis is het hebben van hooikoorts een crime, niezen en hoesten, rode ogen, veel mensen gaan dan direct aan corona denken. In Europa heeft 1 op de 8 mensen een gras- of boompollenallergie. Door een reactie van het immuunsysteem bij het inademen van stuifmeel reageert het lichaam bij mensen met hooikoorts vrij hevig. Zodra de eerste stuifmeel in de lucht komt krijgt deze groep last van niezen, loopneuzen en/of verstopte neuzen, allemaal klachten die veel weghebben van verkoudheid, alleen verdwijnt een verkoudheid meestal na een paar dagen, hooikoorts blijft soms weken de hooikoorts-patiënt bezighouden.

Op de website pollennieuws.nl kunt u precies zien welke gebieden de uitstoot van pollen het hoogst is, en welke soort pollen er in de lucht hangen.

Reageer op dit onderwerp