Binnenmuseum krijgt een nieuwe jas! Een tipje van de sluier

ENKHUIZEN – In het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum wordt op dit moment hard gewerkt aan een nieuwe vaste tentoonstelling, vernieuwde entree, winkel en horecagelegenheid. In verband met deze vernieuwing is een deel van het binnenmuseum tijdelijk gesloten, ook de Schepenhal. Vrijdag 14 februari 2020 opent het vernieuwde binnenmuseum en is de nieuwe vaste tentoonstelling Zee vol verhalen te bewonderen voor publiek.

“Het wordt een plek waar we het verhaal vertellen over het alledaagse en onalledaagse leven aan de Zuiderzee én een plek waar we onze bezoekers een nog warmer welkom willen geven,” zegt Stephan Warnik, algemeen directeur van het Zuiderzeemuseum. “Hoe dat eruit zal gaan zien? Hierbij een tipje van de sluier.”

De weg naar de vernieuwde vaste tentoonstelling
Op 12 oktober 2012 opende de tentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee. Na zeven jaar is de  tentoonstelling zowel inhoudelijk als qua vormgeving aan vervanging toe. Daarnaast wordt ook de presentatie in de Schepenhal aangepast. De herinrichting biedt de kans een tentoonstelling te maken die – met de inzichten van de afgelopen jaren – nog aantrekkelijker wordt voor bezoekers die het museum al kennen én voor nieuwe bezoekers.

De volgende uitgangspunten zijn voor de nieuwe tentoonstelling geformuleerd: meer aansluiting op de beleving van het buitenmuseum, een tentoonstelling die beter aansluit bij de bezoekers én een verhaal over mensen. Deze uitgangspunten vormen de basis voor het nieuwe verhaal en de nieuwe vorm, waaraan medewerkers van het Zuiderzeemuseum en ontwerpbureau Perspekt hebben gewerkt: de vernieuwde vaste tentoonstelling Zee vol verhalen is hier het eindresultaat van.

Een toegankelijk en gastvrij museum
Naast de herinrichting van de vaste tentoonstelling wordt ook een aantal andere onderdelen in het binnenmuseum onder handen genomen:

  • Alle tentoonstellingsruimten krijgen een opfrisbeurt en de verlichting wordt vervangen door energiezuinige verlichting.
  • De toegankelijkheid van het museum wordt verbeterd. In de nieuwe situatie zijn alle tentoonstellingszalen toegankelijk gemaakt voor mensen met een fysieke beperking en dus bereikbaar voor álle bezoekers.
  • De facilitaire voorzieningen bezoekersontvangst, winkel, garderobe en toiletten zijn technisch en esthetisch verouderd en worden gemoderniseerd. Er komt een winkelgedeelte en een horecagedeelte. Bij de nieuwe ontvangstbalie kun je als bezoeker zowel een entreekaartje kopen, een kopje Zuiderzeekoffie met wat lekkers bestellen en de aankopen uit de winkel afrekenen.
  • Het binnenmuseum bestaat uit meerdere panden met meerdere niveaus waardoor het voor bezoekers niet altijd makkelijk is om je weg te vinden. Ook het verduidelijken van de routing in het museum is onderdeel van het plan om de gastvrijheid te vergroten.
  • Om overlast door de werkzaamheden voor bezoekers te voorkomen is het binnenmuseum tot vrijdag 14 februari 2020 alleen geopend tijdens weekenden en de kerstvakantie, van 10.00 tot 17.00 uur.
    [signoff]

Reageer op dit onderwerp