Bijstandsregels voor jongeren tot 27 jaar worden versoepeld

MEDEMBLIK – Een wetsvoorstel naar aanleiding van de motie-Smeulders heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangenomen waarin een tijdelijke versoepeling van de bijstandsregels voor jongeren tot 27 jaar is vastgelegd. De versoepeling geldt tot 1 juli 2021.

De versoepelingen zijn:

  1. Met terugwerkende kracht t/m 1 november 2020 een tijdelijke openstelling van de re-integratie-instrumenten voor jongeren tot 27 jaar: de vrijlating van inkomsten (uit arbeid), het vrijstellen van de vrijwilligersvergoeding en het vrijlaten van inkomsten uit arbeid van een alleenstaande ouder.
  2. Daarnaast wordt de mogelijkheid verlengd om ook voor andere jongeren tot 27 jaar individueel maatwerk toe te passen bij de vier weken zoektermijn. Het doel hiervan is om financiële problemen bij jongeren die plotseling zonder werk en inkomsten komen te zitten zoveel mogelijk te voorkomen. In de periode 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020 mochten gemeenten al afwijken van de regels van het zoektermijn van vier weken voor jongeren van 18 tot 27 jaar. Dit is nu verlengd tot 1 juli 2021

Het kabinet hoopt zo dat jongeren de kansen die de huidige arbeidsmarkt biedt beter gaat benutten.

Reageer op dit onderwerp