Bewoners in onzekerheid door verkoop woningen Mooiland

ENKHUIZEN – Woningverhuurder Mooiland heeft voornemens al haar woningen aan de Gerard Brandtweg te Enkhuizen te verkopen. Gesprekken met Welwonen en andere woningstichtingen zijn op niets uitgelopen, nu worden de woningen aangeboden aan particuliere beleggers.

Reeds vorig jaar kregen de bewoners aan de Gerard Brandtweg een brief dat hun woning in de verkoop zou gaan bij een woningcorporatie uit eigen regio. Helaas bleek er niet één gegadigde te zijn om de woningen over te nemen, na verschillende gesprekken met andere woningcorporaties hebben alle gegadigden afgehaakt.

Mooiland heeft nu de woningen aangeboden aan beleggers en laat via een brief aan de huurders weten zo spoedig mogelijk met de verkoop te willen beginnen, ook is er voor de huurders de mogelijkheid om zelf de woningen over te nemen. Echter gezien de leeftijd van het overgrote deel van de huurders staan deze daar niet echt meer om te springen. Na een buurtronde met vragen door Enkhuizen Actueel is wel duidelijk dat de huurders erg nerveus worden van de gang van zaken.

Eén van de huurders weet te vertellen “ik ben hier drie jaar terug komen wonen om dicht bij mijn kinderen in de buurt te zijn, Mooiland zelf doet al bijna niets aan klachten die er zijn en ik vrees dat dat straks met een particuliere wooneigenaar nog erger zal worden”.

Een andere huurder laat weten al dat het achterstallig onderhoud van de woningen groot is, ook dat ze jarenlang servicekosten hebben betaald voor een service die ze nooit hebben gekregen en dat de condities van aankoop van een woning al helemaal niet stroken. “Waarom mag ik vooraf niet weten wat de woning moet kosten als ik interesse heb. Ik moet eerst zelf de taxatiekosten betalen en als ik het dan toch niet kan ophoesten zit ik direct in de kosten”.

In een brief van Mooiland die een huurder laat zien staat bijvoorbeeld:

Verkoop voorwaarden:
1: eerst de verkoopprijs moet worden vastgesteld, deze taxatie komt voor kosten van de huidige huurder. De huurder mag dus niet vooraf weten wat het kost en komt direct in de kosten bij enige vorm van interesse.

2: de huurder mag niet zelf zijn notaris kiezen voor overdracht, Mooiland werkt met een zogenaamde projectnotaris. De huurder betaald dus wel maar heeft geen keuze.

3: de huurder krijgt geen korting op de aankoopprijs, ook niet als ze er al jaren wonen en betaald gewoon de volle pot net als een externe koper van buitenaf.

Mevrouw Keesman van de SP heeft inmiddels vragen gesteld over de gang van zaken omtrent de verkoop aan B&W die op zijn beurt weer wacht op de antwoorden van woningverhuurder Mooiland. Het verhaal wordt vervolgt maar voorlopig zitten de huidige huurders nog even onzekerheid.

Reageer op dit onderwerp