Bewoners Bloemenbuurt is overlast van jongeren spuugzat, ‘gemeente treedt op voor er ongelukken gebeuren’

ENKHUIZEN – Ze zijn piepjong, de groep jongeren in de Bloemenbuurt in Enkhuizen die veel overlast veroorzaken, gemiddelde leeftijd ligt rond de 13 jaar en er iets van zeggen levert een grote scheldkanonnade op richting de mensen die ze aanspreken op hun gedrag

Tot ’s avonds laat is de groep van ± 15 jongeren te vinden op verschillende plekken in de Bloemenbuurt waar ze overal een grote berg rotzooi achterlaten en de omgeving terroriseren. Ook de winkeliers op de Piet Smitplein zijn het gedrag van deze groep kinderen beu. De politie is al een paar keer langs geweest maar die kunnen maar weinig betekenen omdat er geen aangifte wordt gedaan.

Jongerenwerker Dirk-Jan Post vertelde eerder aan het NHD dat het maar een kleine groep die-hards is die de overlast veroorzaken en ook de voorzitter van de huurdersstichting Bloemenbuurt zegt hetzelfde tegen de krant. ‘De durft ’s avonds nog amper de straat op door dat volk, en dat in je eigen buurt.

Post laat weten dat de kinderen die de ellende veroorzaken hooguit 11 á 12 jaar en leerlingen zijn van de Hoeksteen of het Driespan, een enkeling zit in de brugklas. Ze zoeken ruzie met andere kinderen op het Tulpenplein en ondanks dat er nu cameratoezicht is, is van enige verbetering maar weinig te merken.

Volgens Post is de grootste oorzaak vaak de thuissituatie bij de kinderen, met de ouders in gesprek gaan lukt vaak niet en vaak boeit het hun ook niet wat hun kind buiten uitspookt. Widia de Jong van de Huurdersstichting is bang dat als er niet snel een oplossing gaat komen de buurt zelf een buurtwacht gaat installeren en dan zelf de orde gaat handhaven.

Volgens jongerenwerker is het niet alleen de thuissituatie maar ook dat er maar weinig te doen is voor de jongeren. Post ziet het liefst een Jongeren Ontmoeting Plek verschijnen in Enkhuizen, een JOP want voor de kinderen tussen 3 en 10 jaar is er genoeg te doen in Enkhuizen, de jeugd vanaf 12 jaar verzameld zich op het skate-eiland maar die gaat om 19.00 uur dicht en dan kunnen ze verder nergens meer heen want ook op schoolpleinen mogen ze niet komen, daar worden ze weer weggestuurd.

Foto: Henk Kroeb