1.9 C
Enkhuizen
16 januari 2021 10:20
Enkhuizen Actueel

Betaald parkeren Enkhuizen om parkeerproblemen de kop te bieden

ENKHUIZEN – De discussie over wel of niet betaald parkeren in de binnenstad van Enkhuizen is een felle aan het worden, zeker nu het aantal parkeerplaatsen in de binnenstad niet toeneemt maar eerder afneemt. Daarnaast zorgen rondrijdende automobilisten op zoek naar een parkeerplaats voor veel ergernis bij bewoners van de binnenstad van Enkhuizen.

Maar ook de steeds verdere toename van bakfietsen en andere hybride vervoersmiddelen zorgen ervoor dat er nieuwe problemen ontstaan in de binnenstad van Enkhuizen. De gemeente Enkhuizen moet daarom wel het beleid aanpassen om de binnenstad minder aantrekkelijker te maken om daar je auto te parkeren, waarbij betaald parkeren 1 van de maatregelen zal zijn.

Zomer- en winterbeeld

Het is de bedoeling van Enkhuizen om in de zomer de binnenstad autoluw te maken zodat bezoekers ongestuurd  kunnen wandelen en flaneren en daarnaast is er dan ook meer ruimte voor evenementen op meerdere plekken in de binnenstad.  In de winter kunnen dan wel weer auto’s parkeren in de binnenstad, zelfs gewoon voor de deur daar waar mogelijk is en blijft Enkhuizen voor bepaalde groepen toeristen nog steeds interessant.

Enkhuizen wil het historische karakter van de binnenstad behouden omdat dit juist 1 van de grootste trekker van toeristen naar Enkhuizen is. Dat betekent dan ook een binnenstad met zo weinig mogelijk auto’s en zoveel mogelijk een vrije zicht op de monumentale panden in de binnenstad van Enkhuizen.

Maar ook de leefbaarheid van de binnenstad raakt in het geding bij toename van nog meer parkerende toeristen in de binnenstad van Enkhuizen. Enkhuizen wil een leefbare binnenstad waarbij wordt ingezet op verbetering van de openbare ruimte en minder autoverkeer.

Het is de bedoeling dat er meer groen komt in de binnenstad, wat weer prima past bij de klimaatadaptieplannen van Enkhuizen. Maar naast leefbaarheid is ook veiligheid een belangrijk aspect voor de gemeente Enkhuizen. De inzet van de gemeente Enkhuizen is dan ook om mer veilige fiets- en wandelroutes in de binnenstad te creëeren.

Hoge parkeerdruk

De parkeerdruk in de binnenstad van Enkhuizen is erg hoog, zelfs zonder grote evenementen is de gemiddelde parkeerdruk 68% en ervaren bewoners en bezoekers van de binnenstad van Enkhuizen zelfs een parkeerdruk van boven de 80%. Één van de grootste veroorzakers van deze parkeerdruk is het relatief grote aantal inwoners in de binnenstad van Enkhuizen die vaak meer dan 1 auto bezitten. Daarnaast zorgen de evenementen in de zomermaanden voor een nog grotere toename op de parkeerdruk. In de wintermaanden is de parkeerdruk een stuk lager.

Dinsdagavond vergadert de commissie over de toekomst van parkeren in de binnenstad van Enkhuizen, maar dat betaald parkeren er gaat komen is vrijwel definitief.

Reageer op dit onderwerp