Bemanning Enkhuizer skûtsje De Drie Haringen blij met behaalde resultaat

ENKHUIZEN – Het Enkhuizer skûtsje De Drie Haringen is bij de open Friese Kampioenschappen Skûtsjesilen in de B-klasse op de negende plaats in het algemeen klassement geëindigd.

Daarmee hebben zeiler Thomas de Boer en zijn bemanning hun doel – handhaving in de B-klasse – bereikt. De Drie Haringen deed vorig jaar voor het eerst mee aan het Friese kampioenschap, en promoveerde toen onmiddelijk van de C- naar de B-klasse.

Enkele cijfers

“Daar zijn we zeer tevreden mee”, schrijft de bemanning in een persbericht over de behaalde 9e plaats in het eindklassement. “Zoals Thomas al zei: het doel is enkele cijfers en dat is behaald. Volgend jaar weer B-klasse en weer meer te leren om nog harder te zeilen.”

Toch reikt de ambitie van de mannen verder, zo vertelde Thomas eerder deze week voor de camera van NH Nieuws. “Ik heb voor mezelf een vijf à tienjaren-pad uitgezet. Uiteindelijk moeten we in de A-klasse terecht komen, de hoofdklasse, maar daar geef ik ons nog een paar jaar de tijd voor.”

Skûtsje de Drie Haringen is gebouwd (net als alle andere skûtsjes) als Fries vrachtscheepje. Jaren heeft het schip rondgevaren als vrachtschip. Sinds 1982 in het schip actief in de IFKS, het kampioenschap voor Skûtsjes. Na diverse schippers en uitslagen te hebben gekend kende het schip in 2002 en 2003 met Eelke Dykstra haar hoogtij dagen en veroverde hij twee-maal het IFKS Kampioenschap in de A-klasse groot.

Na enkele jaren van wissel vallende uitslagen heeft het schip sinds 2018 nieuwe eigenaren. En komt het schip uit als De Drie Haringen namens de stad Enkhuizen.

[signoff]